Türkiye’ nin son 21 yılına damgasını vuran AKP iktidarının Mersin’ e bakışını yansıtan ve Seçim Beyannamelerinde yer alan vaatlerle gerçekleri ortaya koyan tabloyu sadece kentin değil ülkenin de kaderini etkileyecek konteyner terminal projesi üzerinden ele aldığım makalede hayati öneme sahip projelerini şöyle sıralamıştım:
“Ana Konteyner Limanı, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Mersin-Antalya yolu ve yolun can damarı olmazsa olmazı Çeşmeli-Taşucu otoyol bölümü, Mersin-Adana ve bir sonraki aşamada Gaziantep ile Konya hızlı tren bağlantıları…”
Ana Konteyner limanıyla ilgili gelişmeleri ve son durumu yeterince anlattığımı düşünüyorum…
Gelelim, ‘Mersin-Antalya yolu ve yolun can damarı olmazsa olmazı Çeşmeli-Taşucu otoyol bölümü’ ne…
AK Parti’ nin Haziran 2015 seçimleri öncesinde yayınladığı Seçim Beyannamesinde şu ifade yer alıyordu:
“Mersin-Silifke (Taşucu), otoyolunun yapımına başlayacağız.
Mersin-Antalya arasında 6 adet tüneli tamamlayacağız.”
2018 Seçim beyannamesinde kararlı ifadelerle bitirilecek büyük projeler arasında ‘Mersin-Erdemli-Silifke Otoyolu’ yer alıyor…
Bu kadar da değil, 362 sayfadan oluşan 2018 beyannamesinin 331. Sayfasında ‘Mersin (Çeşmeli)-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi’ özel başlık altında yer alıyor ve başlığın altında şu detaylı bilgilere yer veriliyor:
“Mersin (Çeşmeli)-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu Projesi 92 km uzunluğundaki ve yaklaşık 650 milyon dolar maliyetli (KDV hariç ve kamulaştırmanın %70’i dâhil) otoyolun ihalesi 2018 yılı Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilecek..”
Ağustos 2018’ de ihale edileceği kesin ifadelerle yer alan üstelik kamulaştırma bedeline kadar yatırım tutarı belirlenen yol ile ilgili aradan geçen beş yılda hizmete açma bir yana çivi bile çakılmıyor…
2018’ de döviz kurlarının kontrolden çıkmasıyla başlayan kriz sonucu 18 Aralık 2018’ de çıkılan ihaleye teklif bile gelmediği haberleri medyaya şöyle düşüyor:
“Çeşmeli- Taşucu otoyol projesine ilişkin ihale, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde yapıldı. İhale Komisyonu Başkanı ve Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Tutaş, projenin yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılması amacıyla gerçekleştirilen ihale için biri yabancı, beşi yerli olmak üzere 6 firmanın şartname satın aldığını ifade etti.
Bugün saat 10 itibarıyla teklif verme süresinin sona ermesine karşı ihale için herhangi bir teklifin gelmediğini, bu durumda Karayolları Genel Müdürlüğünce ihaleye ilişkin yeniden değerlendirme yapılacağını kaydetti.”
Karayolları Genel Müdürlüğü yeniden değerlendirme anlamında ne yapıyor bilinmez ancak somut gerçek şu ki; 180 milyon dolar olarak tahmin edilen kamulaştırma bedelinin bile yatırım programlarında yer almadığı projeyle ilgili bugünlere ışık tutacak gerçek AKP’ nin Mersin’ deki etkili ismi ve dönemin Kalkınma Bakanlığı koltuğunda oturan Lütfi Elvan tarafından dillendiriliyor…
Elvan 29 Temmuz 2019’ da yaptığı açıklamada şunları söylüyor:
“Çeşmeli-Taşucu Yolu daha önce ihale edildi. Ancak yap-işlet-devret sistemine dayalı ihalede istekli çıkmadı. Çözüm olarak yolu etaplara ayırdık. Devlet kaynakları ile 1. etap olan Çeşmeli-Elvanlı arasını tamamlayacağız. 2. etapta ise Elvanlı-Taşucu tamamlanacak”
On yıl içinde gerekliliği tartışılır pek çok havaalanı inşa edilen, 14,5 km uzunluğuyla dünyanın en uzun tüneli olarak anılan Zigana tüneline kaynak bulan AKP diğer yatırımlarda olduğu gibi iş Çeşmeli-Taşucu yoluna gelince YİD modeliyle yapacak babayiğit bulamadığı için projeyi ikiye ayırıyor ve devlet imkânları el verdiği ölçüde yapılacağını resmi ağızdan böyle duyuruyor…
2019-2023 arasında havanda dövülen sularla okuyanları yoracak değilim…
14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde yayınlanan ve tüm tabloyu bugünkü durum itibariyle de yansıtan AKP Seçim Beyannamesinde projeye ilişkin bilgilerle noktalayayım:
“ 2028 yılına kadar yapacağımız Mersin-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu (Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi) Otoyolu projesini halkımızın hizmetine açacağız.
2035 yılına kadar ülkemizin otoyol ağını tamamlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 2029-2035 yılları arasında Samsun-Mersin Otoyolu, Çeşmeli Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu (Kızkalesi-Taşucu Kesimi) yapımını tamamlayarak milletimizin hizmetine sunacağız.”
2015 beyannamesinde yapılacağı vaat edilen, 2018 beyannamesinde ise aynı yılın Ağustos ayında ihalesi yapılacağı duyurulan otoyol ile ilgili bugüne kadar çivi çakılmaması bir yana 2023 beyannamesine yol iki bölüme ayrılmış haliyle giriyor. Çeşmeli-Kızkalesi arası yolun tamamlanması için ön görülen tarih 2028..
Kızkalesi-Taşucu arası için o güne kadar kim yaşar bilinmez ancak randevu verilen tamamlanma tarihi 2035…
“Kim öle kim kala” dediğinizi duyar gibiyim…
Gerçekten de AKP’ nin Mersin’ e bakışını sembolik anlamda yansıtan bu yol için söylenecek tek cümle var:
Kim öle, kim kala…