"Erciyes'ten Toroslara bir ses, Karacaoğlan'dan Dadaloğlu'na bir nefes olmaya geldik"
21 Ekim günü, 14-18 Ekim 2024 tarihleri arasında kutlanan 'Ahilik Haftası' çerçevesinde, Mersin Kayserililer Derneği Eyüp Aygar Fen Lisesinde bir etkinlik gerçekleştirdi. Okul müdürü Ahmet Omaç himayesinde öğrenciler ve davetliler gayet doyurucu ve bilgilendirici bir akşam geçirdiler.
Mersin'deki hemşehri derneklerinin varlığı hep tartışılır. Derneklerin amacı ve yaptıkları işlerdir önemli olan. Mersin'deki derneklerin çoğu oyun salonu işletir. Tüzüklerdeki beyanlarının dışına çıkarlar. Kayserililer Derneği oyun salonu bulunmayan nadir derneklerdendir. Yaptıkları yararlı etkinliklerin birebir tanığıyım. Başkan Mustafa Alpar'ın bu konudaki hassasiyetini iyi bilirim.
Eyüp Aygar Fen Lisesi Ahiler Haftası etkinliği, okulun konferans salonunda pür dikkat dinleyen öğrenciler önünde gerçekleşti. Dernek üyesi konuşmacılar konunun önemini büyük bir samimiyetle salonda bulunanlara yansıttılar.
Ahi Evran tarafından 13. yy'da ilk Kayseri'de kurulan ahilik, bir esnaf teşkilatıdır ve esnaflar arasında dayanışmayı, kalite kontrolünü, liyakatı esas almıştır ve 32 meslek dalında örgütlenmiştir.
Ahilikte mesleki ilkeler sıkı kurallara tâbidir. Dürüstlük, müşteri memnuniyeti titizlikle takip edilir. Çıraklık, kalfalık, ustalık eğitim modeli ise ahilik teşkilatından örnek alınarak bugünkü Alman mesleki -dual sistem- sistemini oluşturmuştur.
Ahilik, ahlâkî değerleri de "eşine, işine, aşına saygı göster" dústuruyla sağlam temellere bağlamıştır. "Papucu dama atılmak" meşhur deyimi de yine ahilerden günümüze gelmektedir. Burada da mesleki ilkelerden sapan esnafların teşhir edilmesi anlamı ifade edilir.
Dayanışma yine büyük bir özelliktir ahilikte. Siftah yapmayan esnafın, siftah etmesine çok önem verilir. Komşular arasında müthiş bir dayanışma vardır. Ahilik bünyesinde kadınlara mahsus Bacıyan teşkilatı da vardır. Örgücúlük, halıcılık gibi işlerle meşgul olan kadınlar ayrıca savaşa hazırlık aşamalarında büyük roller üstlenirler.
Akıl kelimesinden türediği düşünülen ahilik, ahlâkî siyasi iktisadi ticari prensipleri, liyakatı gözeterek uygular. Kayseri esnafının bu denli başarılı olmasının altında ahilik ilkelerine bağlılık yatar. 1204 yılında Kayseri'de kurulan ahilik teşkilatının, günümüzde ilkelerine büyük önem gösterilir. Bu sebeple Kayseri'de ilk Esnaf Zanaatkarlar Müzesi kurulmuştur.
Tekin Karabıyık yönetiminde geçen etkinliğe dernek üyelerinden Hasan Sõyúmez, Dr. Erhan Nomer, Hasan Gubaroğlu, Burçin Kızmaz, Mehmet Faruk Şimşek, Nurettin Cumaoğlu ve Başkan Mustafa Alpar konuşmacı olarak katılmışlardır.
Her biri mesleğinin zirvesindeki konuşmacılar gençlere, kendi mesleki deneyimlerini ve ahilikle olan ilişkilerini hayattan örneklerle, gayet samimi ve anlaşılır biçimde aktarmışlardır. Daha sonra gençlerden gelen sorulara cevaplar vermişlerdir.
İnsanın zekiliği sorduğu sorudan anlaşılırmış sözünü doğrular nitelikte sorular yönelten fen liseli gençler, katılımcılar arasında geleceğe yönelik umutları iyice yeşertmişlerdir.
Örnek etkinliklerin çoğalması dileğiyle..