"Ekmeğini yalnız yiyen, yükünü dişiyle kaldırır"
Ekosistem, son yıllarda asıl anlamının dışına çıkılarak ve sıkça atıf yapılarak çok popüler hâle gelmiştir. Ekosistem aslında biyolojik bir terimdir 'canlıların ve cansızların süreklilik arz eden karşılıklı ekolojik ilişkileridir' diye kabaca tarif edilir.
Bugünkü konumuz ise ekonominin ekosistemidir. 'Uyumluluk içerisinde işleyen ekonomik faaliyetler bütünü' olarak çok genel manada ifade edebileceğimiz bir anlam taşımaktadır. Eğer piyasada ekosistem oturmamışsa orada sağlıklı işleyen bir ekonomiden bahsedilemez.
Ekonominin ekosistemi, alt yapısı oluşmuş, karşılıklı ilişkiler temelinde yürüyen ve devamlılık gösteren ortamdır. Misal, tedarik zinciri ekonomik ekosistemin ana unsurudur.
Modern ekonomilerde ürünün súrümlü şekilde hızla piyasada yer alması, lego şirketler sayesindedir. Ana üretici, küçük tedarikçi firmalara verdiği siparişlerle ürününü hızla arza sunar. Lego şirketlerin varlığı da iyi işleyen ekosisteme bağlıdır.
Türk savunma sanayi şirketleri oluşturdukları işbirliği sayesinde örnek bir ekosistem oluşturdular. ASELSAN savunma sanayi şirketleri arasında amiral gemisidir. 80'den fazla ülkeye ihracat yapan ASELSAN'ın bünyesinde tedarik zinciri genel müdürlüğü, millileştirme direktörlüğü bulunmaktadır.
Türkiye artık ihtiyaç duyulan bir savunma sanayi ürününü doğrudan ithal etme peşinden gitmiyor. Millileştirme imkanı bulunan ürünleri ağırlıkla KOBİ'ler aracılığıyla sağlama yoluna gidiyor. Türk ordusunda bulunan 500'ü aşkın ASELSAN ürünü kullanım halindedir.
Türk ordusundaki ASELSAN ürünlerinin sayısı günden güne artmaktadır. 2024 yılı içerisinde ASELSAN 91 ürünü daha millileştirerek ülkenin hizmetine sunmuştur.
ASELSAN'ın başarıları dünya ölçeğindedir. Geçen yıl dünyanın en hızlı büyüyen 10'uncu savunma sanayi şirketidir ve bu teknolojileri Anadolu'ya yaymak azmindedir. Küresel hedefler peşinde koşan ASELSAN'ın 20 ülkede fabrikaları, ofisleri, tasarım merkezleri bulunmaktadır.
ASELSAN iddialı projeleri genç bir kadro ile yürütmektedir. Küresel oyuncu şirket, yeterince insan kaynağına ulaşabilmektedir. Dünya sıralamasında 42. savunma sanayi devidir.
Çatısı, yani hava savunma sistemi bulunmayan ülkelerin hali ortadadır. ASELSAN yıl sonuna kadar alçak -orta -yüksek irtifa tüm hava savunma sistemlerini envantere sokmuş olacak.
Bütün bu ekosistem içerisinde on binlerce insana ekmek sunan şirket, KOBİ'lere de liderlik etmektedir. 3.200 yan sanayi firması, 100 stratejik ortağıyla yakın işbirliği geliştirmiştir. Bu yılın ilk on ayında KOBİ'lere 1.6 milyar dolarlık sipariş verilmiştir.
Gelinen noktada Türkiye'ye ambargo ve kısıtlama getiren ülkeler, Türk milletinin evlatları tarafından daha iyisiyle karşılık bulacaklarını anlamışlardır. Bundan böyle ambargolar kalksa dâhi Türkiye oluşturduğu bu ekosistem sayesinde, güçlü şirketleriyle millileştirme ve ihracat yolunda emin adımlarla büyüyerek ilerleyecektir.