halkalı escort bayanlar

MOBİLYA İHRACATI KARLILIK ALARMI VERİYOR

Ekonomi (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 05.12.2024 - 15:58, Güncelleme: 05.12.2024 - 15:58 9769 kez okundu.
 

MOBİLYA İHRACATI KARLILIK ALARMI VERİYOR

Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 düşüş gösterirken, AKAMİB’in ihracatı ise yüzde 5 azaldı.Karlılıktaki düşüşün giderek derinleştiğini vurgulayan AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, firmaların artan maliyetler ve yoğun fiyat baskısı nedeniyle rekabet gücünü kaybettiğine dikkat çekti. Kılıçer, sürdürülebilir ihracat için ekonomi yönetiminden destek beklediklerinin altını çizdi

Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün kasım ayı ihracatıgeçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,2 azalış göstererek671 milyon 664 bin dolaroldu. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği(AKAMİB) isekasımayında yüzde 5’lik azalışla 81 milyon 261 bin dolarlıkihracat gerçekleştirdi. Bu yılın 11 aylık döneminde Türkiye geneli sektör ihracatı yüzde 1,6azalışla7 milyar 187 milyon 802 bin dolarolurken, AKAMİB de bu dönemde yüzde 0,5 artış ile812 milyon 592 bin dolarihracat geliri elde etti.   Komşu ülkelerle iş birliği güçlendi Sektörün Türkiye geneli kasım ayı ihracatında enbaşarılı ilk beş pazarı Irak, Birleşik Krallık, ABD,Libya ve Almanyaoldu. İlk 10 pazar içerisindekiRomanya’ya yüzde 25, Birleşik Krallık’a yüzde 19’luk ihracat artışları göze çarptı. AKAMİB’inkasım ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Almanya, Romanya, Suriyeve Libyatakip etti. İlk 10 pazar içerisindekiKKTC’ye yüzde 117, Suriye’ye ise yüzde 17’lik ihracat artışı sağlandı.   “Rekabet gücünü yeniden kazanmak için destek bekliyoruz" Sektörün kasım ayı ihracatını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, karlılıktaki düşüşün giderek derinleştiğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Bugünkü tabloyu geçen seneden okumuş ve uyarılarda bulunmuştuk. Firmalarımız, artan üretim maliyetleri ve yoğun fiyat baskısı karşısında rekabet gücünü büyük ölçüde yitirdi. Yılsonu istediğimiz büyümeyi gösteremeyeceğiz gibi, 2025 yılını da tehlikeye atmamak adına bir dizi tedbiri hayata geçirmemiz lazım. İhracatçılarımız, her şeye rağmen büyük bir özveri ve azimle faaliyetlerini sürdürmekte. Ancak, bu çabanın sürdürülebilir olması için ekonomi yönetiminden ve ilgili kurumlarımızdan acilen destekleyici adımlar bekliyoruz. Enflasyon ile kur arasındaki makasın makul bir seviyede olması, finansmana erişimin kolaylaştırılması, yeni teşvik mekanizmalarının devreye alınması gibi önlemler sektörümüz için kritik önem taşıyor.”
Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 düşüş gösterirken, AKAMİB’in ihracatı ise yüzde 5 azaldı.Karlılıktaki düşüşün giderek derinleştiğini vurgulayan AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, firmaların artan maliyetler ve yoğun fiyat baskısı nedeniyle rekabet gücünü kaybettiğine dikkat çekti. Kılıçer, sürdürülebilir ihracat için ekonomi yönetiminden destek beklediklerinin altını çizdi

Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün kasım ayı ihracatıgeçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,2 azalış göstererek671 milyon 664 bin dolaroldu. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği(AKAMİB) isekasımayında yüzde 5’lik azalışla 81 milyon 261 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Bu yılın 11 aylık döneminde Türkiye geneli sektör ihracatı yüzde 1,6azalışla7 milyar 187 milyon 802 bin dolarolurken, AKAMİB de bu dönemde yüzde 0,5 artış ile812 milyon 592 bin dolar ihracat geliri elde etti.

 

Komşu ülkelerle iş birliği güçlendi

Sektörün Türkiye geneli kasım ayı ihracatında enbaşarılı ilk beş pazarı Irak, Birleşik Krallık, ABD,Libya ve Almanyaoldu. İlk 10 pazar içerisindekiRomanya’ya yüzde 25, Birleşik Krallık’a yüzde 19’luk ihracat artışları göze çarptı.

AKAMİB’inkasım ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Almanya, Romanya, Suriyeve Libyatakip etti. İlk 10 pazar içerisindekiKKTC’ye yüzde 117, Suriye’ye ise yüzde 17’lik ihracat artışı sağlandı.

 

“Rekabet gücünü yeniden kazanmak için destek bekliyoruz"

Sektörün kasım ayı ihracatını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, karlılıktaki düşüşün giderek derinleştiğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:

“Bugünkü tabloyu geçen seneden okumuş ve uyarılarda bulunmuştuk. Firmalarımız, artan üretim maliyetleri ve yoğun fiyat baskısı karşısında rekabet gücünü büyük ölçüde yitirdi. Yılsonu istediğimiz büyümeyi gösteremeyeceğiz gibi, 2025 yılını da tehlikeye atmamak adına bir dizi tedbiri hayata geçirmemiz lazım. İhracatçılarımız, her şeye rağmen büyük bir özveri ve azimle faaliyetlerini sürdürmekte. Ancak, bu çabanın sürdürülebilir olması için ekonomi yönetiminden ve ilgili kurumlarımızdan acilen destekleyici adımlar bekliyoruz. Enflasyon ile kur arasındaki makasın makul bir seviyede olması, finansmana erişimin kolaylaştırılması, yeni teşvik mekanizmalarının devreye alınması gibi önlemler sektörümüz için kritik önem taşıyor.”

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.