MESKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS AYI OLAĞAN GENEL KURULU 1. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
MESKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS AYI OLAĞAN GENEL KURULU 1. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün 2024 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün 2024 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yeni logosunun su renginin de MESKİ Genel Müdürlüğü’nün yeni logosu olması ve 2023 Mali Yılı Faaliyet Raporu, Genel Kurul Toplantısı’nda oy çokluğuyla kabul edildi.
MESKİ'nin vatandaştan topladığı su bedeli dışında herhangi bir gelirinin olmadığını söyleyen Seçer, “Kısa süre içerisinde Pamukluk Barajı’ndan cazibeyle su geliyor ve bir ilave elektrik enerjisi ödemiyoruz. Bunu sağladığımız zaman direkt faturalara yüzde 30-35 oranında indirim yansıyacak” diye konuştu.
MESKİ’nin çok önemli işler yapan bir kurum olduğunu kaydeden Seçer, “MESKİ bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da görevlerini aksatmadan devam edecektir. Azmimiz, çalışmamız, projelerimiz, birikimlerimiz bunun teminatıdır” ifadelerini kullandı.
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün 2024 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen toplantıda toplam 6 madde görüşüldü.
2023 Mali Yılı Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yeni logosunun su renginin de MESKİ Genel Müdürlüğü’nün yeni logosu olması ve 2023 Mali Yılı Faaliyet Raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Genel Kurulu Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü maddede mevzuat gereği Meclis Birinci Başkan Vekili Ali Uyan yönetti.
“Hiçbir belediye başkanı kamu hizmetlerinde kar amacı gütmez”
MESKİ’ye ilişkin gelen soruları yanıtlamak için söz alan Başkan Seçer, su faturalarına gelen eleştiriler hakkında konuştu. Mersin merkezin yüzde 80’inin içme suyunun Tarsus’tan cazibe yoluyla geldiğini ve bu nedenle yüksek elektrik faturasının da su faturalarına yansıtıldığına dikkat çeken Seçer, “Tabi ki mevcut su fiyatlarının daha aşağısında su temini sağlamak isteriz. Hiçbir belediye başkanı hizmet ulaştırırken, bedel ödenen ücretlerde bir ticari kafayla düşünmez, kamu hizmetleri kar amacı gütmez. Kamu hizmetleri kamu yararına yapılan hizmetlerdir. Bazı hizmetlerde hizmetin bedelini alırsınız. Öyle hizmetler var ki o hizmetlere sübvansiyon yaparsınız” diyerek, ulaşımda ve su faturalarında bu sübvansiyonu yaptıklarını ve sosyal politikalardan MESKİ’ye aktarım yapamayacaklarını kaydetti.
“Pamukluk Barajı’ndan cazibe ile su gelince maliyetler yüzde 30-35 azalacak”
Seçer, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) 2016 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi Yönetimi ve MESKİ yönetimiyle imzaladığı protokolün uygulanması halinde faturaların daha düşük olacağını söyleyen Seçer, “Hiçbir sular idaresi kurumu kendi öz gelirleriyle şirketi sürdüremez, sürdürülebilir değildir. Sağladığınız bir birim hizmetin maliyeti vatandaştan tahsil ettiğiniz bedele göre daima yüksek. Eğer ki sular idaresi uygun vadeli, uygun maliyetli krediler bulmazsa, hatta hibe kredilere ulaşamazsa yatırım yapamaz. Kanalizasyon sokağa akar, temiz içme suyuna erişim gecikir, hiçbir yatırım yapamaz. Çünkü parası buna yetmez” dedi. MESKİ'nin vatandaştan topladığı su bedeli dışında herhangi bir gelirinin olmadığını söyleyen Seçer, “Kısa süre içerisinde Pamukluk Barajı’ndan cazibeyle su gelecek ve bir ilave elektrik enerjisi ödemeyeceğiz. Bunu sağladığımız zaman direkt faturalara yüzde 30-35 oranında indirim yansıyacak” diye konuştu.
Krediye ulaşımın imkânsız hale geldiğinden söz ederek, İller Bankası’nın uzun süre kredi tercihini yaparken de belediyeler arasında parti ayrımı yaptığını sözlerine ekleyen Seçer, “Bunu aleni ve açık açık söylüyorum. Umut ediyorum yeni dönemde bu anlayıştan uzak kalınır” ifadelerine yer verdi.
Seçer, altyapı yatırımlarına ilişkin; “Bunlar su faturalarının azalmasına neden olacak yatırımlar”
Seçer, Mersin genelinde hayata geçirdikleri ve geçirecekleri kanalizasyon, atıksu arıtma, içme suyu ve alt yapı çalışmalarının tümünün 156 milyon avroluk finansman paketinin içinde yer aldığından bahsederek, “Bunlar zaman içerisinde MESKİ’nin daha da güçlenmesine, düzene girmesine, maliyetlerinin düşmesine ve su faturalarının azalmasına neden olacak yatırımlar” diye vurguladı.
Büyükşehir olarak kendi öz gelirleri ile yaptıkları yatırımlardan da söz eden Seçer, “Biz İller Bankası’ndan 5 yıldır doğru dürüst bir kredi kullanamadık ama yatırımlarımız devam etti. Önemli teknoloji yatırımları yaptık; su SCADA’sı, elektrik SCADA’sı ve bunların DMA’ları… Bunlar ciddi teknoloji yatırımları. Suyu 360 derece izliyoruz. Suyun kaynağından çıkıp, nihai olarak atıksu arıtma tesisinden arıtıldıktan, deşarj edildiği noktaya kadar biz buralardan takip ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Teknolojik yatırımlar bizde kayıp kaçağı önlüyor ve su tasarrufunu sağlıyor”
Yaptıkları içme suyu yatırımlarının da Anamur’dan Tarsus’a kadar kredisiz yapıldığını ifade eden Seçer, “5 yıldır her tarafta MESKİ şantiye gibi çalışıyor. Bunları kendi öz gelirleriyle yapıyor. Bu teknolojik yatırımlar bizde kayıp kaçağı önlüyor ve su tasarrufunu sağlıyor. Hem suyun çalınmasını hem de zayi olmasını önlüyor. Çünkü nerede ne arıza var, nerede suyunuz çalınıyor görüyorsunuz. Çok yüksek oranlarda kayıp-kaçak oranı. Yani her sisteme giren suyun emin olabilirsiniz yarısından fazlası çalınıyordu. Kaçak kullanım çalmaktır, suyu çalmaktır, diğerinin hakkına tecavüz etmektir, su sıkıntısıdır. Özellikle yaylalarda yasa dışı kullanımlar su sıkıntısıdır. Su değerlidir, önemlidir. Bunun da bilincinde olduğumuzu bilmenizi isteriz” dedi.
Kendi yönetimlerinden önce MESKİ bünyesinde birçok önemli yatırımın yapılmadığına vurgu yapan Başkan Seçer, “Kimse zaten üzerine suç elbisesini giymek istemiyor. MESKİ’de çok önemli deformasyonlar, tahribatlar vardı. Abone sistemi allak bullaktı. Neleri çıkarttık, nelerle uğraştık, hepsini bir düzene koyduk. Doğru dürüst bir çalışma ofisi yoktu. Silifke Caddesi’ne o binayı MESKİ için yaptık” dedi. Başkan Seçer, artık vatandaşların tertemiz bir ortamda işlemlerini hızlı bir şekilde yaptığına değinirken yapılan yeni teknolojik yatırımlar sayesinde birçok işin dijital ortamda yapılabildiğini söyledi.
Bir Meclis üyesinin var olan bir arızanın günlerce yapılmadığını iddia etmesi üzerine Başkan Seçer, “Eğer bu size aktarılmış bir bilgi ise emin olun yanlış bir bilgi” ifadelerini kullandı. Başkan Seçer, Teksin’e bırakılan bir arıza kaydının sonuçlanıncaya kadar takip edildiğini ve kendisine rapor edildiğini kaydederek, tüm Meclis üyelerinin ve vatandaşların Teksin’i ve Alo 185’i etkin bir şekilde kullanmasını tavsiye etti.
“MESKİ’ye bir kurum hüviyeti verdik”
Yıllar önce yapılan kanalizasyon ve içmesuyu hatlarının birçoğunun demode olduğunu ve tüm bunları yenilemeleri gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Kimse; ‘burada ne oluyor’ dememiş. Bizim dönemimizde Mersin alt yapısının MR’ını çektik. Yeni teknolojik yöntemlerle altyapıyı kırmadan, dökmeden, kazı yapmadan, ilave maliyetlere gereksinim duymadan temizlemeye başladık. Bunları ilave maliyetlere gereksinim duymadan son teknoloji ile yaptık. Bugüne kadar bunu kimse yapmadı. Türkiye’de de bunu yapan birkaç belediyeden bir tanesidir Mersin Büyükşehir Belediyesi Sular İdaresi. Bunların maliyetleri tamamen MESKİ’nin öz gelirleri ile ödenmiştir. MESKİ’ye bir kurum hüviyeti verdik. Bunun da bedelini tabi ki ödemek zorundasınız. Bunu da ödedik” diye belirtti.
“Bu pahalılığın müsebbibi sizin hükümetiniz”
Su fiyatlarından şikâyetlere de değinen Başkan Seçer, hayat pahalılığı gerçeğinin olduğunu vurguladı. Başkan Seçer, su pahalılığın müsebbibinin kendisi olmadığının ve merkezi yönetim olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
“Bu tip şikayetler beni mutlu etmiyor. Su fiyatlarında şikayet var ama hayat pahalılığından da şikayet var. Sanayici elektrik fiyatlarından, taşımacı akaryakıt fiyatlarından, yoksul insan gıda fiyatlarından, öğrenciler kırtasiye fiyatlarından, vatandaş da kullandığı su fiyatlarından şikayet ediyor ama bunun müsebbibi ben değilim. Bunun müsebbibi sizin hükümetiniz. Keşke temel yapı malzemelerinde, akaryakıtta, elektrik giderlerinde bu tip kamu yararına çalışan şirketlerde çalışan ücretlerinin vergilerinin tekrar bir gözden geçirilmesinde parlamento düzenleme yapsa. Örneğin kamunun kullandığı akaryakıttan ÖTV’yi, KDV’yi kaldırsanız. Buradan vatandaşlarıma Başkanları olarak su fiyatlarındaki serzenişlerini ve şikayetlerini anlayışla karşıladığımı ifade etmek istiyorum ama onlar da çok kısa süre içerisinde bunların dengeye oturduğunu görecekler. MESKİ de özellikle temel hayati ihtiyaçları olan içme suyu temininde, kanalizasyon hizmetlerinde görevini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aksatmadan devam edecektir. Bunun da böyle bilinmesini isteriz. Azmimiz, çalışmamız, projelerimiz, birikimlerimiz bunun teminatıdır.”
“MESKİ ilçe belediyelerinin evsel atık tahsildarı değil”
Evsel atık vergisinin ilçe belediyeleri adına Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından toplandığına değinen Başkan Seçer, bunun da vatandaşlar tarafından Büyükşehir Belediyesi tarafından toplandığını düşünmesine neden olduğunu söyledi. “Evsel atık bedeli ilçe belediyelerine gidiyor. ‘Faturalar çok kabarık geliyor’ diyorlar ancak bunun ÇTV’si var KDV’si var. Maliye’ye giden ya da diğer kurumlara giden vergi kalemleri var. Bunlar da bizi yoruyor, faturayı kabartıyor. Biz bu uygulamayı geçtiğimiz dönem başlattık onu da ifade edeyim. Şimdi arkadaşlarımız mevzuatı inceliyorlar. Mümkünse yüce Meclisin de takdirine sunacağım. İlçe belediyeleri artık siz kendi evsel atık bedellerinizi kendiniz toplayın. Yasa koyucu böyle bir şey yapmış beni tahsildar tayin etmiş. MESKİ ilçe belediyelerinin evsel atık tahsildarı değil. Lütfen siz de bana yardımcı olun. Önümüzdeki günlerde yüce Meclis’in huzuruna bu konuyu getireceğiz ve artık MESKİ’nin bu işlerden azat edilmesini yüce Meclis’ten istemek durumundayız” dedi. Başkan Seçer, MESKİ’nin birçok ücretinin ilçe belediyelerinin aldığı ücretlerden daha düşük olduğunu da vurguladı.
“Su standartlarını; kalite, arz ve temin yönünden sağlıyoruz”
Başkan Seçer, Mersin’in coğrafi özelliklerinin farklı oluşunun yapılan yatırımların maliyetini etkilediğini bunun da kurum giderlerini artırdığını belirtti. Kurum giderlerinin azaltılması ve verimliliğin artırılması için çalışmaları sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, içme suyunun standartlara uygunluğu konusunda da “Bizim standart ve süreklilikte herhangi bir sıkıntımız yok. Su ulaştırdığımız yerlerde kalite yönünden de temin yönünden de arz yönünden de su standartlarını sağlıyoruz. Bizim çok değerli bir laboratuvarımız var. Su analizleri konusunda arkadaşlarımız su kalitesi ile ilgili de denetimlerini yerine getirirler” cümlelerini kullandı.
MESKİ’nin SCADA sisteminin birçok problemi çözen teknolojik bir yatırım olduğunu söyleyen Seçer, hizmet götürülen bölgelerde sondaj suyu olmasının, otomatik klorlama ya da kaçak kayıp oranlarının nispeti gibi tüm faktörlerin içme suyu standartlarının uygunluğunun sağlanması konusunda da kuruma artı veya eksi avantajlar sağladığını kaydetti. Yeni dönemde de MESKİ Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerini en iyi noktalara taşıyacağının sözünü verebileceklerini belirten Seçer, “Böyle bir altyapımız var böyle bir deneyimimiz var. Bizim yönetim anlayışımızın 5 yıllık bir birikimi var. İkinci 5 yılımızda bunu kuruma değer katarak arttıracağımızdan en küçük bir şüphemiz yok. Umut ediyorum MESKİ çok daha efektif, çok daha sürdürülebilir, çok daha kaliteli hizmetlerine önümüzdeki günlerde de devam edecek” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Toplantı, Genel Kurul Maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.