halkalı escort bayanlar

DEVA PARTİLİ EKMEN: OXFORD’TAN DAHA PAHALI BİR EĞİTİM VERİYORUZ

Gündem (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 29.08.2024 - 18:16, Güncelleme: 29.08.2024 - 18:16 1515+ kez okundu.
 

DEVA PARTİLİ EKMEN: OXFORD’TAN DAHA PAHALI BİR EĞİTİM VERİYORUZ

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, katıldığı Mut TV yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ekmen, Türkiye’de bulunan vakıf üniversitelerin dünyada ilk 5’te yer alan üniversitelerden pahalı olduğunu vurgulayarak, “Biz ne ara bu kadar büyük ve zengin bir ülke olduk! Biz kendi öğrencilerimize Oxford'dan, Stanford'dan, Harvard'dan daha pahalı üniversite eğitimi veriyoruz.” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin’de Mut TV’nin konuğu oldu. Ekonomi başta olmak üzere gündemdeki konuları değerlendiren Ekmen, DEVA Partisi’nin yeni dönem çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi.   Yurt ücretleri yüzde 300 arttı Vakıf üniversite fiyatlarında yaşanan artışa tepki gösteren Ekmen, şöyle devam etti:   “Türkiye'de ‘özel üniversite’ diye bir kavram yok. Vakıf üniversiteleri var ama işte dil alışkanlığına herkes ‘özel’ diyor. Bir de özel yurtlar var. Bunlar da son 3 yılda toplamda yüzde 700'e varan artışlar oldu. Millî Eğitim Bakanlığına denetle diyoruz, ‘YÖK'e bağlı’ diyor. YÖK'e ‘denetle’ diyoruz, YÖK ‘benim kanunda yetkim yok’ diyor. Yurt ücretleri yüzde 200-300 bir yıl için arttı ve 3 yılda toplam yüzde 900'ü bulan artışlar oldu.”   Türkiye’deki vakıf üniversiteleri Oxford’tan daha pahalı  Gençlik Spor Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığının, yurt ücretlerini Yüksek Öğretim Kurulunun da üniversite ücretlerini denetleyebileceği bir yasal teklifte bulunduğunu hatırlatan Ekmen, “İngiltere'nin dünya çapında ilk 5’te olan büyük bir üniversitesi var, Oxford. Aynı şekilde Amerika'nın Stanford ve Harvard diye iki büyük üniversitesi var. Bu üç üniversitenin kendi vatandaşları için talep ettikleri eğitim ücreti ne kadar biliyor musunuz? 8 bin 500, 9 bin, 10 bin dolar ya da pound… Yani 350 bin lira. Bugün Koç ve Sabancı Üniversitelerinin bazı bölümlerinin 1 milyon liradan pahalı olduğunu biliyorsunuz değil mi? Ankara TED Üniversitesinin psikoloji bölümü 600 bin lira. Tıp bölümleri 800 bin ile 900 bin lira. Yani biz ne ara bu kadar büyük ve zengin bir ülke olduk, vatandaşlarımız refah içerisinde yüzüyor da biz kendi öğrencilerimize Oxford'dan, Stanford'dan, Harvard'dan daha pahalı üniversite eğitimi veriyoruz.” diye konuştu.    Hollanda’da 19 bin euro, Türkiye’de 22 bin euro  Bu yıl bütün devlet üniversiteleri kontenjanlarını azalttığını dile getiren Ekmen, “Okumak isteyen öğrenci azalan kontenjan nedeniyle oraya yerleşemediğinde özel üniversiteye gidecek. Özel üniversiteye gittiğinde 300 bin TL’den başlayıp 1 milyon 300 bin TL’ye kadar ulaşan rakamlar ödemek zorunda kalacak. Buna yurt ücreti, aylık masraflar dahil değil. Dün bir arkadaşıma sordum, kızını Hollanda'da üniversiteye yerleştirmiş. 9 bin Euro. Yurt ücreti 500 euro. Aylık cep haçlığı 750 euro. Toplamda 18 bin euro. Hollanda'da çocuk yurt dışında dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerle 18 bin euro maliyetle okuyacak. Aynı kızımız aynı bölümü Türkiye'de tercih etse 22 bin euro. Tabii ki eğer siz devlet üniversitesinin kapasitesini arttırırsanız bu nüfusa göre özel üniversitelerin kapasitesini de birini azaltıp öbürünü arttırdığınızda oraya yönlendirme oluyor. Şimdi siz sordunuz diye buraya geldik.” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, katıldığı Mut TV yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ekmen, Türkiye’de bulunan vakıf üniversitelerin dünyada ilk 5’te yer alan üniversitelerden pahalı olduğunu vurgulayarak, “Biz ne ara bu kadar büyük ve zengin bir ülke olduk! Biz kendi öğrencilerimize Oxford'dan, Stanford'dan, Harvard'dan daha pahalı üniversite eğitimi veriyoruz.” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin’de Mut TV’nin konuğu oldu. Ekonomi başta olmak üzere gündemdeki konuları değerlendiren Ekmen, DEVA Partisi’nin yeni dönem çalışmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

 

Yurt ücretleri yüzde 300 arttı

Vakıf üniversite fiyatlarında yaşanan artışa tepki gösteren Ekmen, şöyle devam etti:

 

“Türkiye'de ‘özel üniversite’ diye bir kavram yok. Vakıf üniversiteleri var ama işte dil alışkanlığına herkes ‘özel’ diyor. Bir de özel yurtlar var. Bunlar da son 3 yılda toplamda yüzde 700'e varan artışlar oldu. Millî Eğitim Bakanlığına denetle diyoruz, ‘YÖK'e bağlı’ diyor. YÖK'e ‘denetle’ diyoruz, YÖK ‘benim kanunda yetkim yok’ diyor. Yurt ücretleri yüzde 200-300 bir yıl için arttı ve 3 yılda toplam yüzde 900'ü bulan artışlar oldu.”

 

Türkiye’deki vakıf üniversiteleri Oxford’tan daha pahalı 

Gençlik Spor Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığının, yurt ücretlerini Yüksek Öğretim Kurulunun da üniversite ücretlerini denetleyebileceği bir yasal teklifte bulunduğunu hatırlatan Ekmen, “İngiltere'nin dünya çapında ilk 5’te olan büyük bir üniversitesi var, Oxford. Aynı şekilde Amerika'nın Stanford ve Harvard diye iki büyük üniversitesi var. Bu üç üniversitenin kendi vatandaşları için talep ettikleri eğitim ücreti ne kadar biliyor musunuz? 8 bin 500, 9 bin, 10 bin dolar ya da pound… Yani 350 bin lira. Bugün Koç ve Sabancı Üniversitelerinin bazı bölümlerinin 1 milyon liradan pahalı olduğunu biliyorsunuz değil mi? Ankara TED Üniversitesinin psikoloji bölümü 600 bin lira. Tıp bölümleri 800 bin ile 900 bin lira. Yani biz ne ara bu kadar büyük ve zengin bir ülke olduk, vatandaşlarımız refah içerisinde yüzüyor da biz kendi öğrencilerimize Oxford'dan, Stanford'dan, Harvard'dan daha pahalı üniversite eğitimi veriyoruz.” diye konuştu. 

 

Hollanda’da 19 bin euro, Türkiye’de 22 bin euro 

Bu yıl bütün devlet üniversiteleri kontenjanlarını azalttığını dile getiren Ekmen, “Okumak isteyen öğrenci azalan kontenjan nedeniyle oraya yerleşemediğinde özel üniversiteye gidecek. Özel üniversiteye gittiğinde 300 bin TL’den başlayıp 1 milyon 300 bin TL’ye kadar ulaşan rakamlar ödemek zorunda kalacak. Buna yurt ücreti, aylık masraflar dahil değil. Dün bir arkadaşıma sordum, kızını Hollanda'da üniversiteye yerleştirmiş. 9 bin Euro. Yurt ücreti 500 euro. Aylık cep haçlığı 750 euro. Toplamda 18 bin euro. Hollanda'da çocuk yurt dışında dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerle 18 bin euro maliyetle okuyacak. Aynı kızımız aynı bölümü Türkiye'de tercih etse 22 bin euro. Tabii ki eğer siz devlet üniversitesinin kapasitesini arttırırsanız bu nüfusa göre özel üniversitelerin kapasitesini de birini azaltıp öbürünü arttırdığınızda oraya yönlendirme oluyor. Şimdi siz sordunuz diye buraya geldik.” dedi.

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.