halkalı escort bayanlar
SİTESOL1
SİTESAĞ1

DEVA PARTİLİ EKMEN, ÇALIŞMA BAKANINA MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SORUNLARINI HATIRLATTI

Gündem (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 14.11.2023 - 00:29, Güncelleme: 14.11.2023 - 00:29 1157+ kez okundu.
 

DEVA PARTİLİ EKMEN, ÇALIŞMA BAKANINA MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SORUNLARINI HATIRLATTI

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü toplantıda söz alarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a mevsimlik tarım işçilerinin koşulları ve haklarıyla ilgili tespit ve önerilerde bulundu.

Bu sene mısır, pamuk ve limon gibi ürünlerin yüksek rekolte ve düşük fiyatlar sebebiyle tarlada bahçede kaldığını ifade eden Ekmen, çiftçilerin işçi ücretlerini karşılayamadığını ve mevsimlik işçilerin bu konuda sıkıntı yaşadığını belirtti. Bununla birlikte mevsimlik işçilerin çalışma ve sosyal hayatlarında iyileştirme yapılmasının, özellikle çocuklar için eğitim olanaklarının sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Ekmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a mevsimlik tarım işçileriyle ilgili 2010 ve 2017’de yayınlanmış iki genelgeyi hatırlattı: “Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili olarak Sayın Ömer Dinçer bakanımız Başbakanlık Müsteşarı olduğunda bir çaba gösterdik ve 2010'ya 6 sayılı bir genelge ile 19 maddeden müteşekkil bir şekilde mevsimlik tarım işçilerinin transferi, konaklaması, ücretleri, sağlığı, eğitimi ve daha birçok detayda çok önemli bir genelge yayınlandı. Bu genelge 2017'ye 6 sayısı ile Sayın Binali Yıldırım'ın başbakanlığı döneminde yine bir Başbakanlık Genelgesi olarak yenilendi, ancak Cumhurbaşkanlığı'na Geçiş Sisteminde biz bu genelgenin izini bulamadık. Bu genelgenin Cumhurbaşkanlığı sistemine uygun bir şekilde yenilenmiş bir metni varsa sizden ricamız bunun kamuoyuyla ve bizimle paylaşılmasıdır. 2017'ye 6 sayılı genelge 36 maddeden müteşekkildir ve gerçek anlamda dört başı mamur mükemmel bir eylem planı içermektedir. Ancak gelin görünüz ki bu pratikte uygulanamamaktadır. Mevsimlik tarım işçisi göçü veren 22 il ile bu göçü alan 22 il arasında bir koordinasyon ve burada başta eğitim hakkından mahrum kalan çocuklarımız olmak üzere sağlık ve daha birçok konuda fedakarlık yapmak zorunda olan kadınlar başta olmak üzere mevsimlik tarım işçisi ailelerin sorunlarıyla maalesef bu genelgenin gereğine uygun bir şekilde ilgilenilmemektedir.” Valilikler Mevsimlik Tarım İşçileri İçin Özel Çalışma Yapmalı Geçtiğimiz sezonda mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı trafik kazalarında 18 kişinin hayatını kaybettiği, 178 kişinin de yaralandığını ifade eden Ekmen, mevsimlik işçilerin bulunduğu yerlerde sık sık adli vakaların da yaşandığını ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. Geçmişte yayınlanmış genelgelerin bu sorunların birçoğuna çözüm niteliği taşıdığını savunan Ekmen, bu genelgenin uygulanması ve mevsimlik tarım işçilerinin haklarını iyileştirmek için yeni projeler geliştirilmesi hususunda valiliklerin özel toplantı ve çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü toplantıda söz alarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a mevsimlik tarım işçilerinin koşulları ve haklarıyla ilgili tespit ve önerilerde bulundu.

Bu sene mısır, pamuk ve limon gibi ürünlerin yüksek rekolte ve düşük fiyatlar sebebiyle tarlada bahçede kaldığını ifade eden Ekmen, çiftçilerin işçi ücretlerini karşılayamadığını ve mevsimlik işçilerin bu konuda sıkıntı yaşadığını belirtti. Bununla birlikte mevsimlik işçilerin çalışma ve sosyal hayatlarında iyileştirme yapılmasının, özellikle çocuklar için eğitim olanaklarının sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Ekmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a mevsimlik tarım işçileriyle ilgili 2010 ve 2017’de yayınlanmış iki genelgeyi hatırlattı:

“Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili olarak Sayın Ömer Dinçer bakanımız Başbakanlık Müsteşarı olduğunda bir çaba gösterdik ve 2010'ya 6 sayılı bir genelge ile 19 maddeden müteşekkil bir şekilde mevsimlik tarım işçilerinin transferi, konaklaması, ücretleri, sağlığı, eğitimi ve daha birçok detayda çok önemli bir genelge yayınlandı. Bu genelge 2017'ye 6 sayısı ile Sayın Binali Yıldırım'ın başbakanlığı döneminde yine bir Başbakanlık Genelgesi olarak

yenilendi, ancak Cumhurbaşkanlığı'na Geçiş Sisteminde biz bu genelgenin izini bulamadık. Bu genelgenin Cumhurbaşkanlığı sistemine uygun bir şekilde yenilenmiş bir metni varsa sizden ricamız bunun kamuoyuyla ve bizimle paylaşılmasıdır. 2017'ye 6 sayılı genelge 36 maddeden müteşekkildir ve gerçek anlamda dört başı mamur mükemmel bir eylem planı içermektedir. Ancak gelin görünüz ki bu pratikte uygulanamamaktadır. Mevsimlik tarım işçisi göçü veren 22 il ile bu göçü alan 22 il arasında bir koordinasyon ve burada başta eğitim hakkından mahrum kalan çocuklarımız olmak üzere sağlık ve daha birçok konuda fedakarlık yapmak zorunda olan kadınlar başta olmak üzere mevsimlik tarım işçisi ailelerin sorunlarıyla maalesef bu genelgenin gereğine uygun bir şekilde ilgilenilmemektedir.”

Valilikler Mevsimlik Tarım İşçileri İçin Özel Çalışma Yapmalı

Geçtiğimiz sezonda mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı trafik kazalarında 18 kişinin hayatını kaybettiği, 178 kişinin de yaralandığını ifade eden Ekmen, mevsimlik işçilerin bulunduğu yerlerde sık sık adli vakaların da yaşandığını ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. Geçmişte yayınlanmış genelgelerin bu sorunların birçoğuna çözüm niteliği taşıdığını savunan Ekmen, bu genelgenin uygulanması ve mevsimlik tarım işçilerinin haklarını iyileştirmek için yeni projeler geliştirilmesi hususunda valiliklerin özel toplantı ve çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.