halkalı escort bayanlar
SİTESOL1
SİTESAĞ1

DİYABETLİ BİREY SAYISINDAKİ ARTIŞIN EN ÖNEMLİ NEDENİ OBEZİTE VE BESLENME SORUNUDUR

Sağlık (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 13.11.2023 - 12:03, Güncelleme: 13.11.2023 - 12:03 2016+ kez okundu.
 

DİYABETLİ BİREY SAYISINDAKİ ARTIŞIN EN ÖNEMLİ NEDENİ OBEZİTE VE BESLENME SORUNUDUR

Esas olarak iki farklı tipi bulunan diyabet hastalığında tip 1 diyabet, insülin yokluğu ile gelişir, daha çok 10-20 yaş arasında görülürken; tip 2 diyabet; insülin etkisizliği ile gelişir ve 30‘lu yaşlardan sonra ortaya çıkar. Diğer tipleri ise daha azdır.

Diyabetli birey sayısındaki artışın en önemli nedeni obezite ve beslenme sorunudur. Zatürre riski diyabetli bireylerde sağlıklı kişilere göre yüksektir. Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” sebebiyle önemli görüşler paylaştı.   Tip 1 diyabetli sayısı ülkemizde yaklaşık 100 bin kişi, tip 2 diyabetli sayısı ise 9 milyon civarındadır. Tip 2 diyabetli olup diyabet olduğunu bilmeyen kişilerin sayısı ise yaklaşık 3 milyondur. Diyabet henüz gelişmemiş prediyabetli kişi sayısı da erişkin yaş grubunun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturur. Tip 2 diyabet kadınlarda daha sık görülür Diyabet sıklığının artışının en önemli nedeninin obezite ve beslenme sorunu olduğunu belirten Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı sözlerine şunları ekledi: “Kadınlarda obezite oranı yüzde 40'ları geçmiştir ve bu nedenle tip 2 diyabet kadınlarda daha sık görülür. Diyabetli bireyler sağlıklı beslenmeli, günde en az bir saat ve haftada en az üç gün hızlı tempolu yürüyüş yapmalı, aynı zamanda ilaçlarını düzgün kullanmalı ve doktor kontrollerini aksatmamalılar” dedi. Zatürre riski diyabetli bireylerde sağlıklı kişilere göre daha yüksek Zatürre riski diyabetli bireylerde sağlıklı kişilere göre yüksektir vurgusu yapan Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, bu nedenle aşılama önerildiğini ifade etti ve ekledi: “Zatürre diyabetli kişilerde şeker kontrolünü bozar, şeker kontrolü bozulunca zatürrenin kontrolü ve tedavisi zorlaşır, tüm vücudu etkileyen ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilir.” Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, diyabetli bireylere hangi aşıların uygulanabileceğini de şöyle belirtti: “Difteri, tetanos(Td), suçiçeği, HPV, Hepatit B aşıları diyabetli bireylere uygulanabilir. Bunların yanı sıra grip aşısı her yıl tekrarlanmalıdır. Pnömokok yani zatürre aşıları olarak polisakkarit tip aşı en az beş yıl ara ile son dozu 65 yaş sonrasında olmak üzere iki kez ve konjuge pnömokok aşısı ise yalnızca bir kez uygulanabilir” dedi.   Aşıların sağladığı bağışıklama diyabet hastalığının kontrolünü kolaylaştırır Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı:” Aşıların sağladığı bağışıklama diyabet hastalığının kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Ayrıca aşılamalarla yaşam süresi genel olarak daha uzundur. Diyabetli hastalarda artmış ileri hastalık sorunları yine aşılamalarla önlenebilir” dedi. Grip ve zatürre aşısı aynı zamanda yapılabilir diyen Prof. Dr. Balcı, Zatürre aşısının Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve hastanelerde yaptırılabildiğini de hatırlattı. Aşılama sayesinde dünyada sağlıklı nesiller yetişiyor Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı: “Aşılama sayesinde dünyada sağlıklı nesiller yetişiyor. Özellikle dünyada bebek ölümlerinin önlenebilmesinin en önemli nedeni aşılamalardır. Çocuklarının aşılamaları gibi erişkinler de kendi aşılamalarını aksatmamalıdırlar. Bağışıklama ile korunulabilen hastalıklarda aşılanmaktan değil, aşılanamamaktan korkmak gerekir” dedi.  
Esas olarak iki farklı tipi bulunan diyabet hastalığında tip 1 diyabet, insülin yokluğu ile gelişir, daha çok 10-20 yaş arasında görülürken; tip 2 diyabet; insülin etkisizliği ile gelişir ve 30‘lu yaşlardan sonra ortaya çıkar. Diğer tipleri ise daha azdır.
Diyabetli birey sayısındaki artışın en önemli nedeni obezite ve beslenme sorunudur. Zatürre riski diyabetli bireylerde sağlıklı kişilere göre yüksektir. Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” sebebiyle önemli görüşler paylaştı.

 
Tip 1 diyabetli sayısı ülkemizde yaklaşık 100 bin kişi, tip 2 diyabetli sayısı ise 9 milyon civarındadır. Tip 2 diyabetli olup diyabet olduğunu bilmeyen kişilerin sayısı ise yaklaşık 3 milyondur. Diyabet henüz gelişmemiş prediyabetli kişi sayısı da erişkin yaş grubunun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturur.

Tip 2 diyabet kadınlarda daha sık görülür
Diyabet sıklığının artışının en önemli nedeninin obezite ve beslenme sorunu olduğunu belirten  Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı sözlerine şunları ekledi: “Kadınlarda obezite oranı yüzde 40'ları geçmiştir ve bu nedenle tip 2 diyabet kadınlarda daha sık görülür. Diyabetli bireyler sağlıklı beslenmeli, günde en az bir saat ve haftada en az üç gün hızlı tempolu yürüyüş yapmalı, aynı zamanda ilaçlarını düzgün kullanmalı ve doktor kontrollerini aksatmamalılar” dedi.

Zatürre riski diyabetli bireylerde sağlıklı kişilere göre daha yüksek
Zatürre riski diyabetli bireylerde sağlıklı kişilere göre yüksektir vurgusu yapan Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, bu nedenle aşılama önerildiğini ifade etti ve ekledi: “Zatürre diyabetli kişilerde şeker kontrolünü bozar, şeker kontrolü bozulunca zatürrenin kontrolü ve tedavisi zorlaşır, tüm vücudu etkileyen ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilir.”
Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, diyabetli bireylere hangi aşıların uygulanabileceğini de şöyle belirtti: “Difteri, tetanos(Td), suçiçeği, HPV, Hepatit B aşıları diyabetli bireylere uygulanabilir. Bunların yanı sıra grip aşısı her yıl tekrarlanmalıdır. Pnömokok yani zatürre aşıları olarak polisakkarit tip aşı en az beş yıl ara ile son dozu 65 yaş sonrasında olmak üzere iki kez ve konjuge pnömokok aşısı ise yalnızca bir kez uygulanabilir” dedi.
 
Aşıların sağladığı bağışıklama diyabet hastalığının kontrolünü kolaylaştırır
Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı:” Aşıların sağladığı bağışıklama diyabet hastalığının kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Ayrıca aşılamalarla yaşam süresi genel olarak daha uzundur. Diyabetli hastalarda artmış ileri hastalık sorunları yine aşılamalarla önlenebilir” dedi. Grip ve zatürre aşısı aynı zamanda yapılabilir diyen Prof. Dr. Balcı, Zatürre aşısının Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve hastanelerde yaptırılabildiğini de hatırlattı.

Aşılama sayesinde dünyada sağlıklı nesiller yetişiyor
Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı: “Aşılama sayesinde dünyada sağlıklı nesiller yetişiyor. Özellikle dünyada bebek ölümlerinin önlenebilmesinin en önemli nedeni aşılamalardır. Çocuklarının aşılamaları gibi erişkinler de kendi aşılamalarını aksatmamalıdırlar. Bağışıklama ile korunulabilen hastalıklarda aşılanmaktan değil, aşılanamamaktan korkmak gerekir” dedi.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.