halkalı escort bayanlar
SİTESOL1
SİTESAĞ1

HALİFELİĞİN KALDIRILMASI

Gündem (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 03.03.2024 - 12:30, Güncelleme: 03.03.2024 - 12:35 1179+ kez okundu.
 

HALİFELİĞİN KALDIRILMASI

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen üç yasa, hukuk devletinin temeli ve Cumhuriyet’in yol haritası niteliğindedir. O gün meclise gelen yasalarla Halifelik kaldırıldı; Şeriye ve Evkaf Vekâleti ve Erkânı Harbiye Bakanlığı kaldırıldı ve Tevhidi Tedrisat (Eğitimde Birlik) sağlandı.

Bundan tam 100 yıl önce çağdaş, laik cumhuriyetin temelleri oluşturan bu üç yasa cumhuriyet devrimlerinin önünü açtı. Vatandaşlarımız ümmet anlayışından millet anlayışına geçti,  ulus devletin temelleri atıldı. Birinci Dünya Savaşında işgalci kuvvetlerin güdümüne giren, cihat çağrısına kulak asılmayan  halifelik makamı, milli mücadele dönemi ve sonrasında da yeni Türk Devletinin önündeki engellerden biri olmuştur. Halifelik kılığı içerisinde devlette iki başlılığa sebebiyet verecek bu uygulama, bazılarının uydurduğu gibi dine zarar vermeden, vatandaşın dinini özgürce yaşayabileceği ortamı hazır ederek kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları laik, çağdaş bir hukuk devletinin getirdiği güvencelerle yaşamaya başlamıştır. Ancak ne yazık ki halifeliğin kaldırılmasından 100 yıl sonra bile ülkemiz içindeki bazı gruplar meydanlarda toplanıp şeriat ve hilafet çağrısı yapmaktadır. Yapılan bu çağrılar cumhuriyete açıkça meydan okumaktır. İktidar aleyhinde demokratik yollarla protesto haklarını kullanmak isteyen 4 kişinin bile bir araya gelmesine müsaade etmeyen iktidar, meydanlarda binlerce kişinin şeriat ve hilafet çağrısıyla cumhuriyet ve değerlerine meydan okumasını görmezden gelmektedir.  Yoksa bu kişiler de zamanında söyledikleri gibi öfkeli birkaç genç midir? Cumhuriyet Halk Partisi, kurucu iradedir. Yeni Türk Devletini kuran, kurduğu bu devleti cumhuriyet ve devrimleri ile taçlandıran partidir. Türkiye Cumhuriyetine ve cumhuriyet devrimlerine sahip çıkan partimiz her seferinde cumhuriyet devrimleriyle hesaplaşmaya kalkanlarla sonuna kadar mücadele edecek, kendini halife ilan etmek isteyenlerin, bunun için kitleleri harekete geçirmeye çalışanların karşısında olmaya devam edecektir.   Kamuoyuna saygıyla bildiririz. CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen üç yasa, hukuk devletinin temeli ve Cumhuriyet’in yol haritası niteliğindedir. O gün meclise gelen yasalarla Halifelik kaldırıldı; Şeriye ve Evkaf Vekâleti ve Erkânı Harbiye Bakanlığı kaldırıldı ve Tevhidi Tedrisat (Eğitimde Birlik) sağlandı.

Bundan tam 100 yıl önce çağdaş, laik cumhuriyetin temelleri oluşturan bu üç yasa cumhuriyet devrimlerinin önünü açtı. Vatandaşlarımız ümmet anlayışından millet anlayışına geçti,  ulus devletin temelleri atıldı.

Birinci Dünya Savaşında işgalci kuvvetlerin güdümüne giren, cihat çağrısına kulak asılmayan   halifelik makamı, milli mücadele dönemi ve sonrasında da yeni Türk Devletinin önündeki engellerden biri olmuştur. Halifelik kılığı içerisinde devlette iki başlılığa sebebiyet verecek bu uygulama, bazılarının uydurduğu gibi dine zarar vermeden, vatandaşın dinini özgürce yaşayabileceği ortamı hazır ederek kaldırılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları laik, çağdaş bir hukuk devletinin getirdiği güvencelerle yaşamaya başlamıştır. Ancak ne yazık ki halifeliğin kaldırılmasından 100 yıl sonra bile ülkemiz içindeki bazı gruplar meydanlarda toplanıp şeriat ve hilafet çağrısı yapmaktadır. Yapılan bu çağrılar cumhuriyete açıkça meydan okumaktır. İktidar aleyhinde demokratik yollarla protesto haklarını kullanmak isteyen 4 kişinin bile bir araya gelmesine müsaade etmeyen iktidar, meydanlarda binlerce kişinin şeriat ve hilafet çağrısıyla cumhuriyet ve değerlerine meydan okumasını görmezden gelmektedir.  Yoksa bu kişiler de zamanında söyledikleri gibi öfkeli birkaç genç midir?

Cumhuriyet Halk Partisi, kurucu iradedir. Yeni Türk Devletini kuran, kurduğu bu devleti cumhuriyet ve devrimleri ile taçlandıran partidir. Türkiye Cumhuriyetine ve cumhuriyet devrimlerine sahip çıkan partimiz her seferinde cumhuriyet devrimleriyle hesaplaşmaya kalkanlarla sonuna kadar mücadele edecek, kendini halife ilan etmek isteyenlerin, bunun için kitleleri harekete geçirmeye çalışanların karşısında olmaya devam edecektir.

 

Kamuoyuna saygıyla bildiririz.

CHP Mersin İl Başkanı

Koral Ömür

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.