5G VE 6G TEKNOLOJİLERİ AKILLI ŞEHİRLERİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK
5G VE 6G TEKNOLOJİLERİ AKILLI ŞEHİRLERİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK
Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68'i şehirlerde yaşayacak. Bu durum şehirleşmenin geleceğinde akıllı şehir vizyonunun önemini daha da artıyor.
Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68'i şehirlerde yaşayacak. Bu durum şehirleşmenin geleceğinde akıllı şehir vizyonunun önemini daha da artıyor.
Şehir yaşamının her anından data toplayan ve bu datalarla şehir yaşamını düzenleyen teknolojiler için maksimum hızda, gecikme olmadan hizmet verebilmek için de 5G ve 6G teknolojileri büyük önem taşıyacak.
Şehirler büyüdükçe buradaki operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi şehirlere taşınıyor. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68'i şehirlerde yaşayacak. Bu durum şehirlerin teknoloji altyapıların sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalışmasının önemini artıracak.
5G ve potansiyel olarak gelişmiş 6G teknolojileri afetlerle mücadeleden iklim sorunlarına, trafikten enerji ve sağlığa kadar akıllı şehirlerin yönetiminde kritik bir rol oynayacak. İşte 5G ve 6G'nin akıllı şehirlerdeki önemli katkıları: [1]
- Hızlı İnternet Bağlantısı: 5G ve 6G, akıllı şehir uygulamalarının daha hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlar. Büyük miktarda veri, sensörler aracılığıyla toplandığından, hızlı veri iletimi şehir altyapısının daha etkili yönetilmesine yardımcı olacak.
- Nesnelerin İnterneti (IoT): 5G ve 6G, milyonlarca cihazın aynı anda bağlanmasına ve iletişim kurmasına olanak tanır. Bu da akıllı trafik, enerji, atık yönetimi gibi çeşitli uygulamaların daha etkili bir şekilde çalışmasına imkân sağlar.
- Düşük Gecikme Süresi (Low Latency): 5G ve 6G, düşük gecikme süreleri sağlar. Bu, acil durum müdahaleleri, trafik yönetimi gibi hızlı tepki gerektiren uygulamalar için kritik öneme sahiptir.
- Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR): Akıllı şehirlerde AR ve VR gibi gelişmiş teknolojiler, eğitim, turizm, şehir planlama gibi alanlarda kullanılabilir. 5G ve 6G, bu teknolojilerin daha geniş kitlelere daha yüksek kalitede ve gerçek zamanlı olarak sunulmasına yardımcı olabilir.
- Analitik Veri İşleme: Akıllı şehirler, büyük miktarda veri üretir. 5G ve 6G, bu veriyi hızlı bir şekilde işleyerek anlamlı bilgilere dönüştürme kapasitesini artırır.
Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor: “Şehirler sadece bugünün dünyasına değil geleceğin dünyasına göre planlanmalıdır. Bu planlama aşamasında akıllı şehir vizyonunun önemi çok büyük. Teknoloji yardımıyla sürekli ve gerçek zamanlı verinin temin edilmesi ve işlenmesi sağlanıyor. Bu noktada 5G ve potansiyel olarak gelişen 6G teknolojilerinin, hızlı ve güvenilir bir dijital altyapı oluşturarak şehirlerin daha sürdürülebilir ve yaşanabilir olmasına katkıda bulunabileceğini düşünüyorum.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.