VENEZUELA TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ FUARI’NI DEVLET BAŞKANI MADURO AÇTI

Ticaret Bakanlığı’nın desteği, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda başkent Karakas’ta gerçekleştirilen Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda tarım makineleri, gıda, temizlik malzemeleri, hijyenik ürünler, kişisel bakım ürünleri, tekstil, hazır giyim, kozmetik, mutfak malzemeleri, elektrikli ev aletleri, kimyevi maddeler, demir-demir dışı metaller, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri başta olmak üzere tüm sektörlerin ürün ve hizmetleri tanıtıldı.

40 aşkın Türk firması ürünlerini başkent Karakas’ta sergiliyor
40’ı aşkın firmanın katılımıyla gerçekleştirilen 2.Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın açılış seremonisine Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro, Venezuela tarım, ticaret, turizm, balıkçılık, gıda ve ekonomi bakanlıkları, dış ticaret ajansı,  Venezuela Uluslararası Üretim Yatırımı Merkezi Başkanı Alex Saab Moran, La GuairaEyalet Valisi Jose Antonio Teran, Türkiye’nin Karakas Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, AKİB Genel Sekreteri Mehmet Ali Erkan veVenezuala iş dünyası temsilcileri ile davetliler katıldı.

Simon Bolivar Kongre Merkezi’ndeki fuarın açılış töreninde konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro, Türkiye’nin önemli temsilcilerini ülkesinde misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Maduro, “Gerçekten harika, Türkiye'den gelen ürünler büyük bir kaliteye sahip ve Venezuela’dan Türkiye’ye gönderilen ürünler de gönderilmeye başlandı.” dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın zamanda görüştüğünü kaydeden Maduro, “Cumhurbaşkanı Erdoğan çok mutluydu, her zaman Venezuela’yı destekliyor ve ortak ekonomik başarılarımızı yakından takip ediyor” diye konuştu.

“Ekonomi temelinde dengeli bir ticaretin artışını başarmaya başladık”
Türkiye ve Venezuela arasındaki ilişkilerin sağlam temeller üzerinde yükselmeye devam ettiğini, ortak çalışmalarla iki ülkede de ekonomik refahın artırılması ve karşılıklı kazanç temelinde önemli gelişim yaşandığını dile getiren Maduro, “Bu yıl ekonomi temelinde dengeli bir ticaretin artışını başarmaya başladık. 2024 yılında iki ülke arasındaki dış ticarette 800 milyon dolar rakamını aşmayı hedefliyoruz. Şu an ithalat ve ihracat yarı yarıya ve ülkelerin ekonomik ve ticari ilişkilerinin böyle devam etmesi gerekiyor.” dedi.

“Türkiye, 21’inci yüzyılın yeni yükselen güçlerinden biri olarak öne çıkıyor”
Mevkidaşı Erdoğan’ın iki ülke arasında dengeli ticaretin artırılması gerektiği konusunda ısrarcı olduğunu belirten Maduro, Venezuela'nın ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel açıdan bir güç haline gelme yolunda ilerlediğini söyledi. Venezuela Devlet Başkanı Maduro “Türkiye, 21’inci yüzyılın yeni yükselen güçlerinden biri olarak öne çıkıyor ve Başkan Erdoğan’ın da dediği gibi, halkların barışçıl gelişimi için küresel bir alternatif olan BRICS’e katılacaktır.” diye vurguladı.

“2025’te hem Türkiye’de hem de Venezuela’da fuarlar düzenleyeceğiz”
Maduro, Türkiye’nin bu hamlelerinin Venezuela için yatırımlar, ticaret hacmi, ortak ekonomik gelişme için de önemli olduğunu belirtti. Venezuela ile Türkiye arasındaki ilişkinin siyasi, diplomatik ve kültürel açıdan rol model olduğunun altını çizen Maduro, “2025’in ilk yarısında Türkiye’de, yılın ikinci yarısında Venezuela’da fuarlar düzenleyerek iki ülke arasındaki kardeşliği pekiştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Karamanoğlu: Fuar sahip olduğumuz mükemmel ekonomik ilişkilerin bir göstergesidir
Türkiye’nin Karakas Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu ise konuşmasında 26-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda 40’ın üzerinde Türk şirketin ürünlerini sergileyeceğini, Venezuelalı iş insanlarında ticaret köprülerini güçlendireceğini söyledi. Venezuela'nın Latin Amerika'da Türkiye’nin en önemli ekonomik ortaklarından biri haline geldiğini vurgulayan Büyükelçi Karamanoğlu, “Bu fuar, iki ülkenin devlet başkanlarının liderliği altında, sahip olduğumuz mükemmel ekonomik ilişkilerin bir göstergesidir.” dedi.
Venezuela dans grubunun gösterileriyle renklenen açılış töreninde, ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya fuar anısına hediye takdim etti.

Sanayi sektöründe potansiyel ihracat hacmi 2,2 milyar dolar
Ticaret Bakanlığı’nın Venezuela pazarındaki potansiyel ürün matrisi tablosuna göre sanayi sektöründe 2,2 milyar dolar hacim bulunuyor. İhracat potansiyeli en yüksek sektörlerin başında 463,5 milyon dolar hacimle telefon, ses ve görüntü cihazları geliyor. Bunu 148,3 milyon dolar değer ile dış tabanı ve yüzü kauçuk veya maddeden olan ayakkabılar takip ediyor. Diğer ihracat potansiyeli bulunan sektörler ise şöyle: Pompa ve kompresörler 149 milyon dolar, klima cihazları (motorlu bir vantilatör ile nem ve ısıyı değiştirmeye mahsus tertibatı olanlar) 145,9 milyon dolar, elektrikli makina ve cihazlar 109,3 milyon dolar, buzdolapları, dondurucular ve diğer soğutucu ve dondurucu cihazlar ve ısı pompaları 103,5 milyon dolar, otomatik bilgi işlem makineleri, bunlara ait birimler; manyetik veya optik okuyucular, verileri koda dönüştüren ve işleyen makineler 96,6 milyon dolar, kadınlar ve kız çocuk için takım elbise, takım, ceket ve blazer 87,2 milyon dolar, hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşya 79,7 milyon dolar.

Tarım ve gıda ürünleri ihracat potansiyeli 1,2 milyar dolar
Venezuela pazarında toplam 1,2 milyar dolar hacmi bulunan potansiyel tarım ve gıda ürünleri tablosunda ise ilk sırada 325,5 milyon dolar hacimle soya fasulyesi yağı üretiminden arta kalan küspe ve katı atıklar bulunuyor. Bunu 160,7 milyon dolar hacimle kamış/pancar şekeri ve kimyaca saf sakkaroz (katı halde) takip ediyor. Bu ürünlerin ardından 112,3 milyon dolar değer ile tarifenin başka yerinde yer almayan gıda müstahzarları, 102 milyon dolar değer ile buğday unu, 96,4 milyon dolar değer ile makarnalar ve kuskus, 77,2 milyon dolar değer ile kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil), 71 milyon dolar değer ile tatlı bisküviler ve gofretler, 53,7 milyon dolar değer ile soya fasulyesi, 45,2 milyon dolar değer ile etil alkol, 39,2 milyon dolar değer ile hayvan gıdası olarak kullanılan müstahzarlar, 33,4 milyon dolar diğer ile konserve edilmiş balıklar ve yumuşakçalar, 28,8 milyon dolar değer ile çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları, 26,4 milyon dolar değer ile süt ve krema, 20,1 milyon dolar değer ile konserve bezelye, 17,5 milyon dolar değer ile elma, armut ve ayva yer alıyor.