TÜRK MEDENİ KANUNUNUN KABULÜ HAKKINDA AÇIKLAMA

 Laiklik esas alınarak çok hukukluluk kaldırılmış, bireyler eşit ve özgür yurttaşlar haline getirilmiştir.
Türk Medeni Kanunun kabulü ile eşit yurttaşlık bilinci uygulama alanı bulmuştur. Medeni Kanun’un kabul edilmesiyle kişiler hukuku, aile, miras, eşya hukuku ilişkilerinde dini hukuk yerine laik hukuk kabul edilmiştir. Yasa, özellikle kadınlara tanıdığı haklar açısından toplumun aydınlık yüzü olmuştur.
Türk Medeni Kanunun kabulü ile birlikte kuruluş ve kurtuluş mücadelesinde erkeklerle birlikte mücadele eden  kadınlar sosyal hayatta ve aile hayatında bir birey haline gelmiş, tek eşliliğin ve evliliklerde resmi nikâh yapma zorunluluğunun getirilmesi sayesinde, ikinci sınıf vatandaş olmaktan kurtulmuş, hayatın her alanında erkeklerle aynı haklara sahip bir şekilde toplum içinde hak ettikleri gücü elde etme imkanı yakalamışlardır. Cumhuriyet ve devrimleri neticesinde haklarına kavuşan kadınlar  ne yazık ki günümüz iktidarı uygulamaları neticesinde cinayetlere kurban gitmekte, mirastan payını istediğinde darp edilmekte, yoksulluk nafakasının kaldırılması hususu tartışmaya açılmakta, İstanbul Sözleşmesinden ülkemizin imzası çekilmekte, aile hukukunda zorunlu arabuluculuk gibi konularda yapılması düşünülen değişikliklerle kadın yine evine, erkeğine mahkum edilemeye çalışılmaktadır.
Laik hukuk siteminin mihenk taşlarından olan Türk Medeni Kanunumuzun ve Türk Medeni Kanununun kabulünden bugüne kadar elde edilmiş kadın hakları kazanımlarına karşı yapılacak her türlü söylem, eylem ve yasal değişikliğe, kurucu felsefenin aydınlattığı yol ile karşı olduğumuzu buradan tekrarlıyoruz.
Cumhuriyet Devrimini bir kadın devrimi  haline de getiren Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. Türk Medeni Kanunumuzun 98. Yılı kutlu olsun.

Koral ÖMÜR 
CHP MERSİN İL BAŞKANI