"TOROS HALKININ MÜLKÜNÜ TOROSLAR HALKINDAN BAŞKA KİMSEYE YEDİRMEYİZ”
Spor sahaları ve salonları, Akademi Merkezi, TORTEK Mesleki Eğitim Kursları ile ilgili kamuoyuna farklı yansıtılan konulara da açıklık getiren Başkan Yıldız, önceki dönem ile yeni dönemdeki harcamaları kıyaslayarak, belediyede önemli bir tasarruf sağladıklarını söyledi.
“SPOR SAHALARIMIZI BİR TİCARİ İŞLETME OLARAK KULLANDIRTMAYIZ”
Gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlandığı toplantıda Toroslar’ın spor sahaları ile ilgili konuya değinen Başkan Yıldız, bu sahaları halkın kullanımına açacaklarını kaydederek, “Toroslarımız, spor sahaları ve spor salonları konusunda zengin bir ilçe. Biz bunları halkımızın kullanımına açmayı düşünüyoruz. 7’den 77’ye tüm yurttaşlarımızın gelip spor yapabileceği alanlar haline getirmeye çalışıyoruz. Mahalle aralarında bulunan bir kısım sahalarımızı da insanlarımızın yürüyüş ve spor yapabileceği merkezler haline getireceğiz. Anladığımız kadarıyla son zamanlarda bir takım itirazlar var. Bu itirazların sebebi, bu sahaların niye halkın kullanımına açıldığıdır. Çünkü birçok alanda olduğu gibi spor sahalarımız birilerinin kişisel kullanımına tahsis edilmiş bugüne kadar. Biz bu kişisel kullanımları kaldırıp, toplumun kullanımına açmak istediğimiz için aslında bir kısım spekülasyon işler konuşulmaya başlandı. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) var. Bunların Mersin’de de kolları var. Aynı zamanda belediyemizin de kiracıları. Kendileriyle konuştuk, spor sahaları ve spor salonları konusunda durumdan rahatsız mısınız diye? Aksine onlar bu işten memnun olduklarını ilettiler. Bizim açık sahalarımızı 32 tane amatör spor kulübü antrenman ve resmi maç amaçlı kullanıyorlar ve kullanmaya devam ediyorlar. Fakat mahalle aralarındaki sahalarımızın bir kısmı ise özel sektör sporcularının eline geçmiş durumda. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na üye olmayan, kar elde etmek ve ticari bir işletme amacıyla kurulan spor kulüpleri de var. Bu arkadaşlarımız belli bir ücret karşılığında öğrencilere kurs veriyorlar. Bu böyle olmaz dedik. Sahalarımızı, bir ticari işletme olarak kullandırtmayız. Buraları ancak ASKF’ye bağlı kulüpler, belli bir bedel karşılığında, belli bir saatte ve belli bir ölçekte kullanabilir. Birileri ticaret yapmak için sahalarımızı kullanıyorsa buna engel oluruz. Bu kurslara çocuklarını gönderen ailelere de hocalarımız tam doğru bilgi vermiyorlar. Aileler bizleri arayarak, çocuklarımızın takımını ve sahasını kapatmışsınız diyorlar. Öyle bir şey yok. Burası bir ticari işletme gibi çalışıyor. Bu tarz yapılara sahalarımızı kullandırtmayız. Bu sahalar, 350 bin Toroslar halkının sahasıdır. Toroslar halkının mülkünü, Toroslar halkından başka kimseye yedirmeyiz. Hiç kimse kusura bakmasın bu işlerin üzerinden spekülasyon yapılmasına da izin vermeyiz” dedi.
“16 TEMMUZ’DA BAŞLATACAĞIMIZ YÜZME KURSLARIMIZ İÇİN SERVİS İMKANI SAĞLADIK”
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, 16 Temmuz’da başlatacakları Yüzme Kursuna katılacak kursiyerler için servis imkanı da sunacaklarını belirterek, “Çukurova Mahallemizdeki olimpik yüzme havuzumuzda 7-18 yaş aralığındaki çocuklarımıza ve gençlerimize yüzme eğitimi vereceğiz. Bütün hemşehrilerime sesleniyorum. Bu yaş grubunda çocukları varsa kurslarımıza katılsınlar. Antrenörlerimiz ve görevlilerimiz olacak. 12 Temmuz’a kadar kayıtlarımız devam edecek. 16 Temmuz’da da kurslarımızı açacağız. Servislerimiz ile kursiyerlerimiz, mahallelerinden alınıp, geri mahallerine bırakılacak” ifadelerini kullandı.
“TORTEK’İ KAPATMIYORUZ, RASYONEL HALE GETİRİYORUZ”
Başkan Yıldız, en çok önem verdikleri konulardan bir tanesinin de eğitim ve istihdam olduğuna dikkat çekerek, “Toroslar Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK), amacının dışına çıkarılmış durumdaydı. Burayı rasyonel hale getireceğiz” dedi.
Başkan Yıldız, “TORTEK’i gezdim, çalışmaları inceledim. Kursiyerlere ne zamandan beri kurslara geldiklerini sordum. Beş yıldır dikiş nakış kursa katıldığını söyledi. Bir kursiyer, beş yıldır aynı kursa devam ediyorsa bu başka amaca dönüşmeye başlamıştır. TORTEK’in diğer branş kurslarında da benzer bir durum var. Bizim görevlilerimiz, Halk Eğitim’den gelen öğretmene binayı ve anahtarı teslim etmiş, 10 tane kursiyer bulmuşlar. Oradaki hoca da anahtarı götürmüş, kursiyerlere teslim etmiş. İş, sahipsiz bir hale gelmiş. Kimin kurs verdiği, kimin kurs aldığı belli olmayan bir durum var ortada. Böyle bir işletme olabilir mi? Burası, devlet dairesinin bir parçası. TORTEK’leri kapatmıyoruz, rasyonel hale getiriyoruz. Bizim dönemimizde mesleki eğitim kurslarımızdan mezun olacak arkadaşlarımızın, sertifikasını alıp mezun olduğu günden itibaren öğrendiği iş ile ilgili iş bulmasını ya da bir iş yeri açmasını sağlayacağız bir TORTEK tasarlıyoruz. Mesela kuaförlük kursumuz var. Burayı kapatmak gibi bir niyetimiz yok, güçlendirmek istiyoruz. Çünkü burada cari bir meslek öğretiyoruz. Buradan mezun olan arkadaşımızın kendi hayatını kazanabileceği yerler haline getirmeye çalışıyoruz. Toroslar Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz var. Bunun aracılığıyla kadınlarımıza atölyeler kuralım istiyoruz. Makinelerini, alet ve edevatları bulalım. Orada bir ticari faaliyet yapılacaksa işin satışında da ön ayak olalım. Toroslarımızın, gençlerimizin buna ihtiyacı var” diye konuştu.
“LGS VE YKS’YA HAZIRLIK KURSLARIMIZ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ İLE DAHA GÜÇLÜ VE KAPSAMLI OLACAK”
“Geleceğimiz olan çocuklarımızı ve gençlerimizi önemsiyoruz” diyen Başkan Yıldız, Toroslar Akademi Eğitim Merkezi’ni, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte daha güçlü bir yapıya dönüştüreceklerinin bilgisini verdi.
Başkan Yıldız, LGS ve YKS’ye hazırlık kurslarının, bütçe anlamında da bir ilçe belediyesinin tek başına üstleneceği bir hizmet olmadığına da dikkat çekerek, “Sağlık Mahallemizde güzel bir binada, 9 sınıflı 600 öğrencinin ders gördüğü bir kurs merkezimiz vardı. Burayı da detaylı bir şekilde inceledim. Öğrencilerimizle görüştüm. Çocuklar ve gençler, hayatta en önem verdiğimiz kişilerdir. Bu merkezde rasyonel bir iş yapılmıyordu. Eğitim meselesi, uzun soluklu bir mesele. Bu kurslara gelen arkadaşlarımız, en az bir yıl orada vakit kaybediyor. Yani o kursların ardından sınava giren gençlerimiz eğer okullarını kazanamazlarsa bir yıllarını kaybediyorlar. Bir şey yapıyorsak gerçekten hakkını vererek yapmamız lazım. Dostlar alışverişte görsün şeklinde bir kurs yapmak anlamlı değil. Bu gençlerimizin geleceğine ipotek koymak şeklinde görülebilir. Burayı güçlü bir şekilde yapmamız lazım. Bir ilçe belediyesinin bütçesiyle kurtarılacak bir iş değil burası. Üç, beş tane öğretmen aldık, bir tane temizlikçi arkadaş aldık, sınıflara da sıraları koyduk şeklinde olmuyor. Benim de çocuğum bu yıl üniversite sınavına girdi. İşin ne kadar meşakkatli olduğunu, çocuğumun gittiği dershane ve kurslarda gördüm. Bir ilçe belediyesinin yapabileceği bir hizmet değil, çok daha güçlü bütçe gerektiren bir hizmet. Burayı daha kaliteli bir eğitim kurumu haline getirebilmek için müşterek yapma anlamında Büyükşehir Belediyemiz ile görüşüyoruz. Büyükşehir Belediyemizin Mersin genelinde geniş çaplı dershaneleri var. Bunlardan bir tanesinin de Toroslar’da olması anlamında görüşmelerimiz devam ediyor. Burayı, Toroslar Belediyemizin ve Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla daha güçlü ve daha sağlıklı bir dershane haline getirebiliriz. Öğrencilerimiz ve velilerimiz müsterih olsun. Kayıtları yavaş yavaş alacağız. Dershaneler açıldığı andan itibaren Toroslar Belediyemizin Kurs Merkezi de açılacak. Ekonomik durumu olmayan yurttaşlarımızın çocukları için tahsis edilmiş kaliteli bir dershane, eğitim ve öğretim döneminde hazır olacak” şeklinde konuştu.
“MAZOTTA YÜZDE 40 TASARRUF SAĞLADIK. BELEDİYENİN GEÇMİŞ DÖNEMDEN ESNAFA OLAN BORCUNU ÖDEDİK”
Başkan Yıldız, göreve geldikleri günden bugüne kadar belediyede önemli bir tasarruf sağladıklarının altını çizerek, “100 güne yakın belediyeyi yönetiyoruz. Akaryakıt harcamaları konusunda, mazotta yüzde 40 tasarruf sağlamışız. Geldiğimiz günden bugüne kadar yaptığımız işlerde yüzde 40 azalma olmuş mu? İş yapmadığımız için mi mazot harcanmamış? Biz, burayı dijital olarak kontrol altına aldık. İhtiyaçlar oranında, belediyenin vermesi gereken hizmetler için kullandık. Son üç ayda mazotta tasarruf etmişiz. Bu güzel bir çalışma. Aynı zamanda ettiğimiz bu tasarruf ve diğer tasarruflarla birlikte yıllardır ödenmeyen esnafımızın borcunu ödemişiz. 2021 yılından kalan borçlar vardı. Sanayi ve ilçe esnafı olmak üzere an itibariyle hiçbir esnafımıza geçmiş döneme ait hiçbir borcumuz kalmadı. Bu dönemde de ödemelerini belli bir cari dönem içerisinde yapıyoruz. Yani esnafımızın ekonomik koşullarını göz önüne alarak, sorunlarını çözerek 15-20 günlük bir vadede bir çalışma yürütüyoruz. 2 tane greyderimiz hariç, bütün araçlarımızı tamir ettirdik. Bu araçlarımızı da kullanmaya başladık. İki dane dozerimiz serviste. Bundan sonra yapacağımız işleri de öncelikle ilçe esnafımızla yapacağız. Burada çözemediğimiz işler varsa başka ilçe ve kentlerden çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.
Toplantı, dilek ve temenniler ile son buldu.