MERSİN’DE KADIN GAZETECİLER DERNEĞİ KURULDU

Dernek üyeleri, "Eril medyaya karşı feminist basın diyerek çıktığımız bu yolda mesleki dayanışmayı, kadın ve LGBTİ+ gazetecilerin haklarını, cinsiyet eşitliğine dayanan haber dilini ve mesleğimizi omuz omuza öreceğiz” sözlerini kullandı.

Mersin’deki kadın gazeteciler; meslek hayatlarında yaşadıkları eşitsizlikler, cinsiyet temelli adaletsizlikler, mobbing ve hak ihlalleri karşısında örgütlü bir mücadele yürütmek adına ‘Eril medyaya karşı feminist basın’ şiarıyla Kadın Gazeteciler Derneği’ni kurduklarını duyurdu. Derneğin kuruluşunu kamuoyuna duyurmak adına kadın gazeteciler tarafından İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

KADIN GAZETECİLERİN SORUNLARINA DEĞİNİLDİ

Dernek üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Gazeteci Gamze Şimşek, “Patriyarkanın hayatlarımızı ağ gibi sardığı, hayatımızın her alanını cehenneme çevirdiği, yaşamak için her nefes alışımızın bir mücadeleye döndüğü bu günlerde baskılarla, sansürle, hak gasplarıyla mesleğini icra etmeye çalışan kadın+ gazeteciler, uzun mesai saatlerine eklenen düşük ücretler ile kendi mesleğinde de yaşamak için mücadeleyi sürdürüyor” dedi.

Haklarından mahrum bir şekilde haftada 45 saatin üzerinde ve düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalan kadın+ gazetecilerin sektörde en çok sömürüye maruz kalanlar arasında olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Erkeklere oranla güvencesiz bir şekilde çalışan kadın+lar, aynı zamanda meslek hastalığına yakalanmada da yüksek bir orana sahip” diye konuştu.

“KADIN VE LGBTİ+ GAZETECİLER YALNIZLAŞTIRILIYOR”

Bunların yanı sıra iş yerlerinde düşük pozisyonlarda çalışmaya mecbur bırakılan kadın+ların, aynı işyerlerinde çalıştıkları erkek meslektaşlarından daha çok emek vermesine rağmen cam tavan ile karşı karşıya kaldığına da dikkat çeken Şimşek, “Bu yaşanılanlara paralel olarak da mesleğinden dolayı kendini zorlanmış ve tükenmiş hisseden kadınların oranı yüzde 59 iken erkeklerin oranı yüzde 26,8. Bu eşitsizliklere rağmen mesleğini icra etmeyi sürdüren kadın+lar, bir de mobbing ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Sayısız sıkıntılarla tek başına mücadele etmek zorunda bırakılan ve örgütlenme kanallarının önü işten atılmak ya da hapis gibi cezalarla kesilen kadın+ gazeteciler yalnızlaştırılıyor” ifadelerine yer verdi.

"ERİL ZORBALIĞA KARŞI DURACAĞIZ"

Türkiye’de gazetecilik tarihini, feminist mücadeleleriyle güçlendirecek bir kuruluşa hep birlikte imza attıklarını kaydeden Şimşek, “Kadın+ gazeteciler olarak mücadelemizin önündeki en büyük engel olan örgütsüzlüğümüze son vermek ve eril medyaya karşı yan yana, omuz omuza olmak için kentimizde attığımız adımı sizlerle paylaşmak istiyoruz. İktidarın erkek politikalarından destek alan eril patronların sardığı mesleğimizi yapmak adına her türlü baskıya ve zorbalığa karşı bir arada durmak ve ‘Birlikte güçlüyüz’ diyebilmek için, Mersin’de Kadın Gazeteciler Derneği ile hem meslek onurumuzu korumak hem de mesleğimizi ‘meslek etiği’ çerçevesinde icra edebilmek için yola çıktık” şeklinde konuştu.

“MESLEĞİMİZDE EŞİTLİĞİ OMUZ OMUZA ÖRECEĞİZ"

İş yerlerinde ve meslek hayatlarında yaşadıkları tüm eşitsizlikler, cinsiyet temelli adaletsizlikler, mobbing ve hak ihlalleri karşısında kadın gazeteciler olarak örgütlü mücadeleleriyle var olacaklarının altını çizen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eril zihniyet ile sarmalanmış haber diliyle, ataerkil düzenin geliştirdiği toplumsal normlarla, sermaye ve erkek iş birliğiyle, patronlarla ve patronların sırtını sıvazlayanlarla mücadele edecek olanlar bizler olacağız. Eril medyaya karşı feminist basın diyerek çıktığımız bu yolda mesleki dayanışmayı, kadın ve LGBTİ+ gazetecilerin haklarını, cinsiyet eşitliğine dayanan haber dilini ve mesleğimizi omuz omuza öreceğiz” diye konuştu. Son olarak örgütlenmek isteyen tüm kadın+ gazetecilere de bir kez daha çağrı yapan Şimşek, “Eril medyaya karşı feminist basını inşa etmek ve birlikte güçlüyüz demek için sizleri de aramıza bekliyoruz."