DEVA PARTİLİ EKMEN: TASARRUF MUZ ÜRETİCİSİNİ VURMASIN
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, tasarruf genelgesi nedeniyle muz üreticisinin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) gündeme getirdi. TBMM Genel Kurul’unda söz alan Ekmen, sübvansiyonlu kredilerin kesildiğinin altını çizerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulundu.
Muz üretiminin yarısını Mersinli üreticiler karşılıyor
Mersin'de yerli muz üretim alanının 70 bin dekara ulaştığını söyleyen Ekmen, ülkemizdeki yıllık yaklaşık 950 bin ton muz üretiminin yüzde 50'sini Mersinli çiftçilerin karşıladığına vurgu yaparak, “Kentimizdeki üretimin de yüzde 50'den fazlası Anamur'da yapılmaktadır” dedi.
Sübvansiyonlu krediler kesildi
Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş'ün muz üreticilerin kredi isyanını Genel Kurul gündemine getiren Ekmen, “Bu yıl ekonomik kriz gerekçe gösterilerek aile işletmelerine tahsis edilen sübvansiyonlu krediler kesilmiş, bakım kredisi 30 bin TL'yle sınırlanmış, muz üreticilerinin sera naylonu ve demiri yenilemek için aldığı tadilat kredisi de verilmemiştir. Bu kalemler özellikle aile işletmeleri için hayati derecede önemlidir” ifadelerini kullandı.
Tasarruf gerekçesi ülkeyi ithalata mahkûm edecek
Ekmen, üretimin azalmaya başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Zincir marketler üreticiyi yok pahasına ürün satmaya mahkûm etmektedir. Aile işletmelerini ‘tasarruf’gerekçesiyle desteklememenin maliyeti tekrar ithalata mahkûm olmaktır. Tarım Bakanımızın bu konuya dikkatini çekiyoruz.”
Anamur Ziraat Odası Başkanı Gümüş’ten Ekmen’e mektup: Çiftçiler muz üretimini bırakıp avokadoya yöneldi
Muz üreticilerin yaşadığı zor durum nedeniyle Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, DEVA Partisi Mersin Milletvekili Ekmen’e bir mektup göndererek, avokado ve muzun birlikte ekil ekilmesinin sebeplerini ve bu birlikte ekim nedeniyle avokado kredilerinin de verilmemesinin yanlışlığını aktardı. Gümüş, “ Çiftçi hem kârlılık hem geçiş ürünü olarak avokado ve muzu birlikte ekiyor. Bu durumda avokado için verilmesi gereken kredilere verilmiyor. Sübvansiyonlu kredi ile yapılan avokado seralarına ara ekim olarak çiftçilerimiz muz etmektedirler, avokado ağaç ilk 3 yılda güneş karşı mukavemetini artırmak için muz ekmektedirler. Ara Ekim muz ekmemizin sebebinin birisi budur” ifadelerini kullandı.
Gümüş: Muz üreticileri çözüm arıyor
Muz üreticilerinin banka kredisinin bir yıl sonra ödenmeye başladığına dikkat çeken Gümüş, şunları aktardı:
“Avokado ise 3 yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Muz ise aynı yıl verme verdiği için banka borcunu ödeyebilme imkânı var bu sebepten dolayı ekimi yapıyor. Amaç muz üretmek değil erken üretim ile borç ödemek. Ziraat bankası ile görüşüyoruz bu uygulamanın gerekçelerini kabul ediyor. Ancak tarım müdürlüğümüz onaylamazsa olmaz deniyor.”
Ekmen, Gümüşün ifade ettiği haliyle avokado ve muzun entegre bir şekilde ekilmesini avokado kredilerinin tahsilatında engel olmaması gerektiğini ifade etti. Bu nedenle ziraat Bankası genel müdürü Alpaslan Çakar ve tarım Bakanı İbrahim yumaklı’ya çağrıda bulundu.