30 DÖNÜMLÜK KORULUĞU, DEFNE AĞAÇLARI KAPLAYACAK

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Birliği (AB) Projesi olanİklim Değişikliğine Adaptasyon Hibe Programı’nda hibe aldığı ‘İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç’isimli projesi kapsamında‘Gelecek İçin Bir Fidan’etkinliğiyle,Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Toroslar Belediyesi iş birliğindeDefne Koruluğu’nun açılışı yapıldı.

 

Toroslar ilçesi Korukent Mahallesi’nde yer alan Defne Koruluğuaçılışına; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i temsilen Meclis Üyesi Hamit Mert Avcı, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Mersin Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıile Meclis Üyeleri, muhtarlar, STK ve oda temsilcileri, çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. Açılış konuşmalarının ardından ‘Ben Anadoluyum’ isimli belgeselin gösterimi yapıldı. 30 dönümlük Defne Koruluğu’ndakatılımcılar,öğrencilerle birlikte fidan dikti ve alanı gezerek bilgi aldı.

 

Avcı: “Omuz omuza, halka nefes alabileceği alanlar yaratıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i temsilen ‘Gelecek İçin Bir Fidan’ etkinliğinde konuşan Hamit Mert Avcı, “Omuz omuza, halka nefes alabileceği alanlar yaratıyoruz. Bu alanlar sadece halkın günlük ulaşımını kolaylaştırmak için seçilen yerler değil.Aynı zamanda etrafında karbondioksite yutak alanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Ekonomik kriz bugünün sorunu olabilir; ama ekolojik kriz hem bugün, hem 10 yıl, hem de 100 yıl sonrasının sorunu” dedi.

Defne ağaçlarının hem ekolojik, hem de ekonomik değerine dikkat çeken Avcı, “Burası halka nefes alan alanlar açmak dışında, sürdürülebilir bir belediyecilik ve sağlıklı bir insan hayatı için en önemli önceliğimiz” diye konuştu.

 

Yıldız: “Defne Koruluğu, insanların nefes alabileceği bir alan olacak”

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, ekolojik krizin dünyada birinci sıraya koyulması gereken bir sorun olduğuna dikkat çekerek, “Hayatlarımızı, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz müddetçe de, bu kriz yoğunlaşarak devam edecek.Büyükşehir Belediyemiz sağ olsun bir proje yaptı. Bu projeye Toroslar Belediyemizi dedahil etti. Bugüne kadar atıl bırakılmış, belediyemizin 30 dönümlük alanındaki Defne Koruluğu;kentin merkezi olabilecek bir yerde, insanların nefes alabileceği bir alan olacak” ifadelerini kullandı.

 

Dr. Halisdemir: “Her diktiğimiz fidan, doğa dostu bir gelecek için yatırımdır”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Bülent Halisdemir görevlerinin;iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltma, uyum sağlama ve dirençli bir kent yaratma olduğunu belirterek, “ ‘Gelecek İçin Bir Fidan’etkinliğimizde, karbon yutak alanları oluşturacak kentsel ısı adası dediğimiz olumsuzlukları azaltacak ve bununla ilgili şehrimizin her yerine ağaçlandırma çalışmalarını artıracağız.Defne koruluğu;ağaç dikilmesinin ötesinde, iklim değişikliğine uyum sağlamak, karbon salınımını azaltmak, karbon yutakları oluşturmak, daha yaşanılabilir bir çevre için attığımız güçlü bir adım” dedi.

 

Defne Koruluğu isimli alana aynı zamanda 350 adet Defne fidanı, 120 adet yaylıcı ardıç, 100 adet ağaç Ligustrum, 75 adet Akçaağaç ve 30 adet Kauçuk fidanı dikimi gerçekleştirildi. Koruluğa dikilen ağaçlarınkarbon tutma kapasitesi sayesinde, iklim dostu bir alan yaratmalarına destek olacağını belirten Dr. Halisdemir, “Gelecekte kentimize temiz hava, doğal bir gölgelik yaşam, sağlıklı bir ekosistem sunacaktır.Ağaçlandırma çalışmalarımızla aynı zamanda, doğa sevgisini ve çevre bilincini yaygınlaştırmayıamaçlıyoruz. Her diktiğimiz fidan geleceğimiz için bir umut, doğa dostu bir gelecek için yatırımdır” diye konuştu.

 

Öğrenciler,ağaçlandırma çalışmasına katılarak bilinçlendiler

Etkinliğe katılan öğrencilerden Bade Temel, “Hepimiz sırayla ağaç diktik. Ağaçlar bize oksijen verir, nefes almamızı sağlar. Eğer ağaçlar olmazsa, biz de yaşayamayız. Hem gelecek nesiller için, hem de bizim için kentimizin daha çok ağaçlandırılması lazım” dedi.

 

Bir başka öğrenci İdil Önen ise ağaçlandırma çalışmalarının çok önemli olduğunu anlatarak, “Ağaç diktik. Bu çok önemli bir şey; çünkü oksijen olmazsa bitkiler, hayvanlar ve insanlar hayatta kalamazlar. Bu yüzden ağaçlandırma faaliyetinin çok önemli bir aktivite olduğunu düşünüyorum”ifadelerine yer verdi.