TÜRKİYE’NİN İLK YARI YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI 1,71 MİLYAR DOLAR

Yaş meyve sebze sektörünün Türkiye ekonomisine çok yönlü katkılar sağlayarak hem ekonomik büyümeyi desteklediğini, hem de sosyal ve çevresel alanlarda önemli faydalar sağladığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, “Sektörümüz milli ekonomiye sağladığı net döviz girdisiyle, hasat sürecinden paketlemeye, nakliye aşamasından ihracata kadar olan süreçlerde ortaya çıkardığı değerlerle stratejik önem taşıyor. Üreticilerimizin alın teri ve emeğinin uluslararası pazarlarda daha yüksek değerlerle karşılık bulması için gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz.  Türk yaş meyve sebze sektörünün lider Birliği olarak geleneksel pazarlarımızda etkinliğimizi artırmaya çalışırken, pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik faaliyetlerimize de büyük önem veriyoruz. Yaptığımız hamleler sayesinde rekabetin giderek sertleştiği küresel arenada kazanımlarımızı koruyarak daha da geliştirmek için gayret gösteriyoruz.” dedi. 

“Yılın ilk yarısında en çok domates, mandalina ve biber ihraç ettik”
2024 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, “Yılın 6 ayında sektörümüz 2 milyon 239 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdi. Söz konusu dönemde en fazla ihraç ettiğimiz ürün grupları listesinde 255,7 milyon dolar değer ile domates birinci sırada yer aldı. Bunu 234,6 milyon dolar değer ile mandalina, 160,6 milyon dolar değer ile biber takip etti. 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracat hacminde en güçlü performansı soğan, portakal ve erik ihracatında yakaladık. Soğanda yüzde 185 artışla 14,7 milyon dolar, portakalda yüzde 107 artışla 72 milyon dolar, erikte yüzde 48 artışla 21,6 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Nar, hurma, karpuz, kiraz vişne, şeftali, kayısı ve greyfurtta da anlamlı artışlar sağladık.” diye konuştu. 
“İhracat hacminde en güçlü artışı Irak pazarında yakaladık”
Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin ağırlıklı olduğunun altını çizen Başkan Ferhat Gürüz, yılın ilk yarısındaki sektör ihracatını ülkelere göre incelerken şunları söyledi: “2024 yılının ilk 6 ayında en büyük pazarlarımız Rusya, Irak ve Almanya oldu. Rusya Federasyonu’na 436,6 milyon dolar, Irak’a 199,8 milyon dolar, Almanya’ya 170,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Ocak-Haziran döneminde ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkelere baktığımızda yüzde 303 artışla Irak birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 98 artış ve 20 milyon dolar değer ile Suriye ikinci sıradan, yüzde 85 artış ve 26 milyon dolar değer ile Gürcistan üçüncü sıradan takip etti.”

“Verimli ve yüksek kaliteli üretim ile zararlılarla etkin mücadele ana gündemimiz”
Türkiye’de koordinatörlük ve sekreterya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin yaş meyve sektörünün gelişimine yön veren aktörler arasında bulunduğunu vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, bu kapsamda haziran ayında Mersin’de Tarım Koordinasyon Kurulu’na ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Başkan Ferhat Gürüz, “Mersin, yaş meyve sebze üretiminde ve ihracatında en önemli illerin başında geliyor. Mersin Valimiz Ali Hamza Pehlivan başkanlığında yaptığımız Tarım Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda tarımda daha verimli, daha yüksek kaliteli üretim gerçekleştirilmesi, bu kapsamda zararlılarla etkin mücadele edilmesi, tarıma dayalı ticaretin geliştirilmesi konularına yönelik tespitler ve öneriler paylaşıldı. Geleceğe yönelik atılacak adımlar değerlendirildi, muhtelif kararlar alındı. Üretim kalitesini ve verimi artırmaya yönelik faaliyetlerimize yenilerini ekleyerek çiftçilerimizin bilinçlenmesini sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.