EKMEN, TASARRUF GENELGESİNİN YEREL BASIN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ ELEŞTİRDİ: "YEREL BASIN DEMOKRASİMİZ İÇİN SU GİBİ ÖNEMLİDİR."

Ekmen, son dönemde yayınlanan tasarruf genelgelerinin yerel basın üzerindeki etkilerini eleştirerek, "13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ve ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilan düzenlemesi, yerel medya kuruluşlarımız için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır," dedi. Bu düzenlemelerle birlikte, ilanların %30 oranında azalmasının yerel basını mali açıdan büyük sıkıntıya soktuğunu vurguladı.

Ekmen, "Geçtiğimiz yıllarda yine bir genelge ile kamunun ve belediyelerin gazetelere abone olmaları kaldırılmıştı. Bunun yanı sıra sosyal medyanın yaygınlaşmasından sonra gazetelerin reklam gelirleri %80 geriledi. Söz konusu tasarruf genelgeleri sonunda, kamuda israf yolsuzluk ve gösteriş devam etti ancak yerel basının abonelikleri kesildi. Kamu bankaları ve varlık fonuna bağlı şirketler de yerel basına ilan vermezken ulusal basına reklam vermeye devam etti," dedi.

Yerel basının demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan Ekmen, "Yerel basın, halkın bilgi edinme hakkını güvence altına almakta ve toplumsal gelişime katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, yerel basının yaşatılması ve güçlendirilmesi, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarındandır. Ulusal medyanın tek manşetle çıktığı, ulusal kanalların yüzde doksanının aynı anda tek canlı yayın yaptığı bir dönemde farklı bir renk ve ses duymanın tek yolu yerel basını takip etmektir.” şeklinde konuştu.

Ekmen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç'a seslenerek, "Yerel basının, toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak varlığını sürdürebilmesi için gereken adımlar atılmalıdır. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Genelgesi yerel basın için bir limit getirmektedir. Bu da %30’luk bir daralma demektir. Bu Kimi gazetelerin kapanması ve insanların işsiz kalması demektir. Bu konuda geri adım atılması gerekmektedir," dedi.

Ekmen, "TRT Haberi, A Haber'i izleyerek veya CNN Türk ve NTV'yi takip ederek tasarruf genelgesinin nasıl uygulandığını yakalayamazsınız. Gerçek habercilik görmek istiyorsanız yerel basını güçlendirmelisiniz," dedi. Yerel basının gerçek habercilikteki rolünü vurguladı.

Ekmen, Cevdet Yılmaz'a da seslenerek, "Memurun servisinden, İşçinin fazla mesaisinden, Yerel basının ilanlarından kısarak tasarruf yapamazsınız. Tasarruf yapmak istiyorsanız külliyedeki özel uçaklardan birini satacaksınız. Tasarruf yapmak istiyorsanız bakanlar özel uçaklarla seyahat etmekten vazgeçecek. Daha geçen gün Ulaştırma Bakanı özel uçakla seyahat ediyor. Soru geldiğinde  'şirket bunun bedelini karşıladı' diyor. Şirket devletten 10 lira almadan o 1 liralık iyiliği yapar mı?" diyerek tasarruf tedbirlerinin yanlış uygulamalarına dikkat çekti.

Ekmen, basılı ilan gelirleri için 212 sayılı kanuna tabi olarak en az altı kişinin, internet ilanları için ise en az sekiz kişinin çalıştırılması gerektiğini bunun da yerel basın üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti. Bu düzenlemelerde bir değişiklik yapılmamışken ilan gelirlerinin kısılacak olmasının bir çok gazetenin kapanacak olması anlamına geldiğini belirtti.

Basın toplantısını sonlandırırken, Ekmen yerel basının yaşadığı sıkıntıları dile getirmenin ve bu konuda çözüm arayışında bulunmanın önemini vurguladı.