'BİR IŞIK BİR NEFES' PROJESİ BASIN BİLDİRİSİ
Bir demans(bunama) türü olan Alzheimer çağın hastalığı olarak kabul edilmektedir. Beyin hücrelerinin ilerleyici yıkımı sonucunda oluşan bu hastalık ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir. Kesin tedavisi olmayan Alzheimer çok maliyetlidir ve çok uzun süreler hastalıkla birlikte yaşanır. Nüfus tahminlerine göre Türkiye’de yaşlı nüfusun toplum içerisindeki oranı ve sayısı giderek artacaktır. Bu da önümüzdeki günlerde Alzheimer ile tanışacak yeni yaşlılar ve yeni ailelerin sayısında artış yaşanacağı anlamına gelmektedir. Günümüzde Tarsus Merkez’de yaklaşık üç bin Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir. Aile bireyleri ve bakım verenleri de dahil edersek etkilenen kişi sayısı yaklaşık on bindir. Bu hiç de azımsanamayacak bir toplumsal sorundur. Yakın çevremizde değilse günlük hayatta pek karşılaşmadığımız Alzheimer hastaları, günlerinin çoğunu toplumdan izole bir şekilde mümkün olan en sağlıklı halini yaşayabileceği zihinsel, fiziksel ve sosyal aktivitelerden uzakta geçirmektedir.
Bakım verenler için de durum pek iç açıcı değildir. Toplum olarak, dayanışma içerisinde olan geniş aile yaşantısından; çekirdek aile yaşantısına geçişi neredeyse tamamladığımız bugünlerde kendisine, işine, sosyal yaşantısına, çocuklarına bile vakit bulamayan hasta yakınlarından maddi durumu iyi olanlar, hastayla aynı dili bile konuşamayan bakıcılara hastalarını teslim etmektedir. Maddi durumu iyi olmayanlar ise genellikle aileden, akrabadan ya da çok yakın çevreden bir kişiye bu yükü yıkmaktadır. Uluslararası Alzheimer Hastalığı Topluluğu(ADI)’nun 2019 raporuna göre bakım sürecinde, bakım verenlerin % 52’si kendi sağlıklarının; % 49'u işlerinin; % 62'si sosyal hayatlarının bozulduğunu söylemektedir.
Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi, Mersin Alzheimer Derneği Alzheimer/Demans hasta ve yakınları için uzun yıllardır uyguladığı basamaklı çözüm modelinin bir parçası olarak yukarıdaki sorunlara bir nebze olsun ilaç olacak Geçici Bakım Hizmeti vermeye başlayacaktır. Hastalara 'Bir Işık', bakım verenlere 'Bir Nefes' olacak hizmet Tarsus Belediyesi’nin büyük desteği ve ortaklığıyla ücretsiz olarak gerçekleşecektir. Yaşlılara, hastalara ve engellilere desteğini her fırsatta gösteren Tarsus Belediyesi projeye araç, şoför, yakıt ve bakım personel ile katkı sunacaktır ve bu katkı projenin gerçekleşmesi için çok elzemdir. Bu proje Tarsus Belediyesi’nin, halihazırda Tarsus Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi’nde gerçekleştirilen aktif yaş alma çalışmalarına verdiği desteklerin tamamlayıcısı olacaktır. Bu iş birliği, toplum için sorunlar ile mücadelede Belediye-STK dayanışmasının iyi uygulama örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Geçici Bakım Hizmeti kapsamında, bu hizmetten yararlanması mümkün olan ilk evre Alzheimer hastaları; bakım personeli refakatçi eşliğinde, bakım verenler kendilerine eşlik etmeden, evlerinden alınarak Tarsus Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi’ ne getirilecektir. Mümkün olan en sağlıklı olma halini oluşturması için planlanan zihinsel, fiziksel ve sosyal aktiviteleri gerçekleştirecek ve evlerine geri bırakılacaklardır. İlk etapta sekiz hasta ile başlanacak olan hizmet, haftanın iki günü, üç er saatlik programlar çerçevesinde planlanmıştır. Sağlık personeli tarafından her hizmet gününde düzenli olarak yaşamsal fonksiyon takipleri yapılacak, bulgulara göre tavsiye niteliğinde doktor yönlendirmeleri yapılacaktır. Uzmanlar tarafından fiziksel aktiviteler planlanacak, fizyolojik anomalilerin takibi yapılacaktır. Böylece hastalar, evlerinde bulmaları mümkün olmayan, bütüncül bir sağlık ortamına kavuşacak, hasta yakınları ise yüklerini biraz olsun bırakarak kendi yaşamlarına odaklanabileceklerdir. Ayrıca proje kapsamında ayda bir 'hasta yakını' eğitimleri gerçekleştirilecektir.