AHBİB, TÜRK BULGURUNU RUSYA VİTRİNİNE TAŞIDI

Ticaret Bakanlığı Turquality Destek Programı ile desteklenen Bulgur Tanıtım Projesi kapsamındaTürkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, AHBİB Başkanı Veysel Memiş, Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’nun ev sahipliğinde Moskova’da düzenlenen tanıtım programına Rusya’nın önde gelen kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Gastronomi alanından Rus ilgililerin yoğun ilgi gösterdiğietkinlikte ünlü Şef Arda Türkmen tarafından hazırlanan nar ekşili bulgur salatası, yoğurt yatağında sarımsaklı bulgur köftesi, kaymaklı firik üzerinde kayısılı uzun pişmiş kuzu eti ve dağ meyveli kakaolu bulgur puding misafirlere ikram edildi.

Büyükelçi Bilgiç: Rusya’ya ihracatımızda tarım ürünlerimiz büyük önem taşıyor
Tanıtım etkinliğinde konuşan Büyükelçi Bilgiç, iki ülke arasında 100 milyar dolar düzeyinde ticaret hacmi hedefinin olduğunu hatırlattı. Bilgiç, Türkiye’nin ihracatında Rusya’nın en büyük 6’ncı pazar olduğunu belirterek dış satımda tarım ürünlerinin büyük önem taşıdığını söyledi. Bulgurun eşsiz lezzetteki Türk yemeklerinin en önemli malzemelerinden olduğuna dikkati çeken Bilgiç, çoğu tarım ürününe göre daha az işlendiği için zengin besin değeri barındırması nedeniyle çok da sağlıklı olduğunu vurguladı. Bilgiç, “Bizim her zaman çok severek tükettiğimiz bulgurun Rus pazarında daha iyi tanınması ve bilinmesi için bu etkinliği düzenliyoruz. Böylece hem Rus dostlarımız bulguru tanımış olacaklar hem de ikili ticaretimizi arttırmış olacağız.” dedi.

AHBİB Başkanı Veysel Memiş: Dünya Bulgur Günü ilan etmeyi hedefliyoruz
AHBİB Başkanı Veysel Memiş de Anadolu ve Mezopotamya medeniyetlerinde doğan 12 bin yıllık geçmişe sahip bulgurun, asırlar boyunca zengin ve köklü Türk mutfak kültürünü yansıttığını kaydetti. Başkan Veysel Memiş, "Bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden biridir. Bulguru endüstriyel yöntemlerle üreten ilk ülke olan Türkiye'nin, günümüzde hem üretim hem de ihracatta dünya lideri oluşu bu köklü geleneklerden kaynaklanmaktadır." diye konuştu.

Türk bulgurunu Rus halkına sevdirmek, bu ürünün Rus mutfaklarına ve restoranlarında menülere taşımak için çalışmalar yaptıklarını aktaran Başkan Veysel Memiş, "Dünya çapında bir çalışma gerçekleştiriyor ve Dünya Bulgur Günü ilan etmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz 2025 yılı hasat döneminde bu ilanımızın Birleşmiş Milletler tarafından kabul görmesidir." dedi.

Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Tiryakioğlu ise Türk gıda sektöründe toplam 34 milyar dolar ihracat hacmine sahip olduklarını dile getirerek, “Bulgurun dünyadaki İngilizcesi, Rusçası, Arapçası, bütün dünyadaki ismi bulgur. Çok sağlıklı bir ürün. Bu kanıtlanmış bir bilgi. Biz Rusya'ya bu ürünü tanıtmaya geldik. Rus halkının Türk bulgurunu severek tüketeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şef Arda Türkmen de bulgurun Türkiye'nin en önemli, en kadim ve en kutsal ürünlerinden biri olduğunu vurgulayarak “"Her evde mutlaka yer alan, her hanenin vazgeçemediği çok özel ve kutsal bir üründür. Bulgur ile yapılacak yemeğin haddi hesabı, çeşidi, sınırı yoktur." dedi.

Başkan Veysel Memiş, Rus medyası ile buluştu
Tanıtım kampanyası kapsamında AHBİB Başkanı Veysel Memiş, Rusya’nın en eski ve köklü medya kuruluşu Komsomolskaya Pravda Media’dabeşiana akım, iki sektörel olmak üzere yedi farklı Rus medya kuruluşu ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, KP, Interfax, VM, AİF, Sobaka, Agroinvestor ve Teleprogrammamedya kuruluşları katıldı. Başkan Veysel Memiş, Rusya’nın Türk ihracatçıları için önemi, Rus tüketicisinin önem verdiği noktalar, Türk bulgurunu rakiplerinden üstün kılan nitelikler, 2024’ün ikinci yarısında ve 2025 yılında Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatını etkileyecek faktörler ve Türk üreticisinin doğal ve organik bulgur üretmek için kullandığı yöntemler hakkında detaylı bilgiler verdi. Rusya'nın tek iş dünyası kanalı olan RBK televizyonununda konuğu olan Başkan Veysel Memiş, Türk bulgurunun Rus halkına ve iş insanlarına tanıtımı ve Rusya'ya bulgur ihracatını artırmak için gerçekleşecek projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Kampanyanın outdoor ayağındaise Moskova’nın en önemli meydanlarında Türk bulguruna yönelik tanıtımlar gerçekleştirilirken düzenlenen market etkinliklerinde ise AHBİB Başkan Veysel Memiş, Yönetim Kurulu Üyeleri Şahin Sayılır ve Serdar Yıldızgörer yerinde gözlemler yaptı.